Shutterstock
Slimme honden

Troonswisseling: Nieuw hondenras mag zich het slimste ter wereld noemen

Na een grote studie van de intelligentie van 13 hondenrassen zien we een troonswisseling – maar ook een oude bekende.

Met zijn reputatie als ijverige en gehoorzame schapendrijver is de bordercollie herhaaldelijk aangemerkt als de slimste hond ter wereld, zoals we zelf onlangs ook schreven.

Maar nu waait er een nieuwe wind, blijkt uit een studie van een aantal Finse onderzoekers van de universiteit van Helsinki.

Mechelse herder

De Mechelse herder presteerde over het geheel genomen het beste in de verschillende tests. Hij scoorde echter laag in de zogeheten cilindertest, waarbij hij een hondenkoekje moet pakken dat in een metalen cilinder is geplaatst, gevolgd door een doorzichtige cilinder.

© Shutterstock

Met meer dan 1000 honden van 13 rassen hebben de onderzoekers de meest uitgebreide studie naar de intelligentie van honden tot nu toe uitgevoerd.

Cognitie en gehoorzaamheid

De honden werden getest in 10 disciplines, waarvan er 7 cognitief van aard waren, terwijl 3 gingen over het vermogen van de dieren om te gehoorzamen en bevelen uit te voeren.

‘De meeste rassen hebben hun sterke en zwakke punten. Labradors kunnen bijvoorbeeld goed hun baasje aanvoelen en instructies aannemen,’ zegt dr. Saara Junttila van de universiteit van Helsinki tegen The Telegraph.

Het populaire hondenras scoorde echter niet hoog genoeg op de schaal om zich tussen de slimste te wurmen.

Nieuwe honden op het podium

Na de 10 tests was het duidelijk dat de derde plaats ging naar het Duitse ras hovawart, een middelgrote hond die gebruikt wordt als waakhond en speurhond, terwijl de tweede plaats ging naar de bordercollie, die gold als de gedoodverfde winnaar.

De Mechelse herder, die het het beste deed van allemaal, is een actieve en levendige herdershond, die erg lijkt op de Duitse herder.

Hij is alert en snel van begrip, en blinkt uit in het uitvoeren van opdrachten en het oplossen van problemen in verschillende omgevingen. De hond wordt vaak gebruikt als waakhond, maar ook als politiespeurhond.