Raadsel rond favoriete paringsplaatsen van witte haai bijna opgelost

Na tien jaar van intensief onderzoek en monitoring hebben wetenschappers vastgesteld waar grote witte haaien het liefst paren.

Witte haai

De witte haai leeft op de meeste plaatsen waar de zee tussen de 12 en 24 °C warm is. De meeste exemplaren worden echter gezien langs de Zuid-Afrikaanse, Australische en Amerikaanse kusten.

© Shutterstock

De witte haai is even beroemd als berucht, en het grote roofdier geniet al lange tijd de aandacht van de wetenschap.

En hoewel er vele pogingen zijn gedaan het gedrag van de vis in de Atlantische Oceaan in kaart te brengen, blijven twee vragen onbeantwoord: waar en wanneer paren grote witte haaien?

‘Er zijn wereldwijd negen populaties grote witte haaien, en niemand heeft nog een van hun favoriete paringsplaatsen kunnen aanwijzen,’ zegt oprichter en expeditieleider van de afdeling haaien van Ocearch, Chris Fischer, tegen CBS News, en hij voegt eraan toe:

‘Het is een 400 miljoen jaar oud geheim dat de oceaan zich niet zomaar zal laten ontfutselen.’

Bloedonderzoek

Ocearch voorziet sinds 2012 witte haaien in de Atlantische Oceaan van gps-zenders. Nu zwemmen daar zo’n 100 dieren mee rond, waardoor de onderzoekers hun bewegingen kunnen volgen via hun website.

Telkens als het onderzoeksteam een haai vangt, is er haast geboden. In 15 minuten moeten ze hem voorzien van een zender, bloedmonsters nemen en een echo maken om te bepalen hoe gezond de haai is – en dat alles terwijl hij uit het water en klaarwakker is.

En al dit harde werk lijkt nu vruchten af te werpen.

‘Al ons onderzoek duidt erop dat witte haaien aan het eind van de winter samenkomen voor de kust van North en South Carolina. En met goed weer en een beetje geluk kunnen we hopelijk binnenkort het laatste stukje van de puzzel in elkaar leggen,’ aldus senioronderzoeker van Ocearch Bob Hueter in The Mercury News.

Het aantal witte haaien neemt echter af door overbevissing, vervuiling en habitatverlies, waardoor het werk van wetenschappers des te belangrijker wordt.

‘De aarde bestaat voor 70 procent uit oceanen, die zuurstof produceren en dagelijks miljarden mensen van water en voedsel voorzien. Haaien houden de visbestanden onder controle ... Er is geen toekomst voor ons mensen als er geen toekomst is voor onze grote haaien,’ zegt Fischer.