Nu heeft een internationaal onderzoeksteam van de universiteit van Colorado Boulder in de VS en de Curtin University in Australië door DNA-analyse van eierschalen van olifantsvogels meer inzicht verkregen in het oerdier.
Hun resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, vertellen iets over de leefwijze van de vogel én duiden op een nog onontdekte soort.
Eierschalen bevatten DNA
De onderzoekers voerden een fylogeografische analyse uit van 960 stukjes eierschaal van olifantsvogels, gevonden op 291 plekken in Madagaskar.
Ze bestudeerden de genetische samenstelling van de eierschalen door het mitochondriaal DNA te analyseren, op basis waarvan de soorten en de evolutionaire geschiedenis van het dier in kaart kunnen worden gebracht.
De dikke eierschalen zijn perfect om DNA te beschermen. Net zoals ze voorheen kuikens veilig hielden, beschermen ze ook de fysische chemie en het organische materiaal met DNA tot wel 10.000 jaar.
‘We keken naar de dikte, de microstructuur (met micro-CT-scans), DNA en eiwitten en de stabiele isotopen ervan,’ schrijft onderzoeker Alicia Grealy op The Conversation.
‘We hebben honderden eierschaalfragmenten gescreend. 21 ervan bevatten voldoende DNA om een stamboom te reconstrueren met behulp van eierschaal- en botmonsters waarvan de identiteit bekend was.’
De eierschalen zijn naar schatting 6190 tot 1290 jaar oud, wat klopt met de periode waarin de vogel volgens wetenschappers in Madagaskar leefde.
Enorme eieren en nieuwe soort
Op basis van de schaaldikte denken de onderzoekers dat de eieren wel 10,47 kilo wogen. Dat is groter dan de grootste dinosauruseieren die we kennen. De olifantsvogels die ze legden, wogen meer dan 1000 kilo.
Aan de hand van het DNA konden de onderzoekers precies zien welke soorten zich voedden met welke soorten grassen, struiken of vetplanten.
In de loop der jaren zijn er skeletten van vier soorten olifantsvogels gevonden, maar de nieuwe gegevens duiden op een nog onontdekte verwant in het noorden van Madagaskar.
De onderzoekers hopen dat de door hen gebruikte techniek tot meer ontdekkingen zal leiden, die ooit kunnen verklaren of de olifantsvogel is uitgestorven door klimaatverandering of door toedoen van de mens.