De tamme kastanje wordt soms verward met de wilde paardenkastanje, die vies smaakt en licht giftig is – maar wel geschikt is om kastanjedieren van te maken. Paardenkastanjes zijn rond, terwijl tamme kastanjes in een puntje uitlopen.
Leverancier van vitamines en darmgas
Qua voedingsstoffen verschillen eetbare kastanjes van andere noten doordat ze weinig vet en eiwit bevatten. Kastanjes zijn wel rijk aan koolhydraten en voedingsvezels.
Kastanjes zijn ook een goede bron van vitamine B1, B6 en B9, en zeer rijk aan vitamine C. Bovendien bevatten de noten verschillende andere belangrijke micronutriënten, zoals mangaan, koper en kalium.
De koolhydraten in kastanjes komen vooral van zetmeel, maar ook van verschillende suikers, waaronder sucrose, glucose, fructose, stachyose en raffinose.
De laatste twee suikers behoren tot de groep van onverteerbare oligosacchariden. Als ze in het darmstelsel terechtkomen, worden ze door bacteriën afgebroken tot de gassen CO2 en H2. Met andere woorden, van kastanjes ga je winden laten.