Shutterstock

Wat zijn kastanjes?

De bosbodem ligt er vol mee, ze smaken goed en je kunt er leuke diertjes mee maken. Maar wat zijn kastanjes eigenlijk?

Kastanjes zijn noten van de tamme kastanje, Castanea sativa. Het zijn zaden en ze kunnen in vochtige grond uitlopen tot nieuwe kastanjebomen.

De kastanjes die we eten zijn het binnenste deel van de vrucht. Als de kastanjes aan de boom zitten, hebben ze nog een schil, die rond is en bezaaid met stekeltjes.

De kastanjes die we eten zijn de vruchten van de boom. Om de noten zit een stekelige schil.

© Shutterstock

De tamme kastanje wordt soms verward met de wilde paardenkastanje, die vies smaakt en licht giftig is – maar wel geschikt is om kastanjedieren van te maken. Paardenkastanjes zijn rond, terwijl tamme kastanjes in een puntje uitlopen.

Leverancier van vitamines en darmgas

Qua voedingsstoffen verschillen eetbare kastanjes van andere noten doordat ze weinig vet en eiwit bevatten. Kastanjes zijn wel rijk aan koolhydraten en voedingsvezels.

Kastanjes zijn ook een goede bron van vitamine B1, B6 en B9, en zeer rijk aan vitamine C. Bovendien bevatten de noten verschillende andere belangrijke micronutriënten, zoals mangaan, koper en kalium.

De koolhydraten in kastanjes komen vooral van zetmeel, maar ook van verschillende suikers, waaronder sucrose, glucose, fructose, stachyose en raffinose.

De laatste twee suikers behoren tot de groep van onverteerbare oligosacchariden. Als ze in het darmstelsel terechtkomen, worden ze door bacteriën afgebroken tot de gassen CO2 en H2. Met andere woorden, van kastanjes ga je winden laten.