Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers: Kamerplanten zuiveren de lucht in huis NIET

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat kamerplanten weinig doen voor de luchtkwaliteit in huis, en dat je beter kunt ventileren. Lees hier meer.

Shutterstock

Je hoort vaak dat planten wonderen kunnen doen voor het binnenklimaat in huis, omdat deze groene huisgenoten de lucht filteren en schadelijke microdeeltjes verwijderen.

Maar nu stelt een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature’ dat de zuiverende eigenschappen van planten voor het binnenmilieu sterk worden overschat.

Planten zuiveren niet snel genoeg

Onderzoekers van het Drexel College of Engineering voerden een meta-analyse uit op basis van de data van decennia aan onderzoek naar de eigenschappen van kamerplanten. Zo berekenden ze de zogeheten Clean Air Delivery Rate (CADR) van planten, die aangeeft hoe lang planten er over doen om de lucht te zuiveren van schadelijke deeltjes en gassen.

De resultaten lieten zien dat planten weliswaar schadelijke stoffen kunnen absorberen via poriën in hun bladeren en wortels, maar dit niet zo snel doen dat het echt een effect heeft op de luchtkwaliteit in huis of op kantoor.

De onderzoekers concluderen daarom dat je beter een ventilatiesysteem kunt laten aanleggen of af en toe het raam openzetten.

Je hebt vijf planten per vierkante meter nodig

Het is niet volslagen onmogelijk om te profiteren van de gunstige eigenschappen van planten.

Om dezelfde zuiverende eigenschappen te bereiken als met een ventilatiesysteem of een open raam, moet je volgens de onderzoekers minstens vijf planten per vierkante meter neerzetten.

Dat betekent dat als je een huis van 140 vierkante meter hebt, je dit vol moet zetten met ongeveer 680 potplanten.

Oud ruimte-experiment leidde tot mythe

Het idee dat kamerplanten de lucht in huis kunnen zuiveren, vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een NASA-onderzoek uit 1989. Daarin werd onderzocht hoe planten op ruimtestations schadelijke deeltjes uit de lucht kunnen halen.

De onderzoekers keken onder andere naar kamerplanten, en deden een experiment waarbij ze een plant in een vacuüm kist zetten gevuld met zogeheten vluchtige organische stoffen (VOS), een verzamelnaam voor schadelijke microdeeltjes.

Binnen een dag had de plant 70 procent van de gevaarlijke VOS verwijderd.

Een vacuüm kist van circa 1 kubieke meter heeft echter weinig gemeen met een echt binnenmilieu, waarin de luchtvochtigheid varieert en de lucht voortdurend op de een of andere manier wordt ververst.

Daardoor zegt het experiment van NASA weinig over de relatie tussen planten en de luchtkwaliteit in een gemiddelde woonkamer of kantoortuin.

Verschillende conclusies

Hoewel meer onderzoeken concluderen dat de potplant niets doet voor het binnenklimaat, zijn er ook studies die tot een andere conclusie komen.

In een Deens onderzoek van de universiteit van Kopenhagen werd de bekende klimop getest in een omgeving die de daadwerkelijke omstandigheden in een woning simuleert.

De klimop werd een paar weken lang blootgesteld aan een mix van VOS, en de resultaten lieten een duidelijke daling in het aantal schadelijke stoffen zien. Bovendien toonde het onderzoek aan dat micro-organismen in de potgrond bepaalde zuiverende eigenschappen hadden.

Het Deense onderzoek is niet meegenomen in de Amerikaanse meta-analyse.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg