Shutterstock

Oeroude planten hebben bizar seksleven

Vergeet de bloemetjes en de bijtjes. Toen er nog geen bloemen bestonden, deden planten allang aan seks. Deze primitieve gewassen gedijden vooral in de tijd van de dinosaurussen, maar hun verre nakomelingen leven nog steeds in het bos.

Dennenboom

Mannelijke dennenappels

© Mykola Swarnyk

Dennen: mannetjesappels bevruchten vrouwtjesappel

Als je aan een dennenappel denkt, heb je waarschijnlijk de vrouwelijke vorm in je hoofd.

Vrouwelijke dennenappels ontwikkelen de zaadjes die uitgroeien tot nieuwe bomen, maar voordat dat gebeurt, moeten ze bevrucht worden door een mannetjeappel.

Die hangen meestal in trossen, iets hoger in de boom dan de vrouwtjes.

Mannelijke dennenappels leven maar een paar weken in het voorjaar, wanneer ze pollen afstaan in de vorm van fijn stof dat via de wind bij de vrouwelijke appels terechtkomt.

Mos

Mos met stengels.

© Shutterstock

Mossen: lange stengel verspreidt nieuwe generatie

Veel mossoorten bestaan uit mannetjes en vrouwtjes. De kleine planten vormen vaak grote matten, maar als je ze van dichtbij bekijkt, kun je de individuen onderscheiden.

Het mannetje staat zaadcellen af, die via het water bij een vrouwtje terechtkomen en een eicel bevruchten. Dan groeit er een lange stengel uit het vrouwtje.

Aan het eind van de stengel zit een zakje met sporen, die door de wind worden verspreid en uitgroeien tot een nieuwe generatie van mannetjes en vrouwtjes.

Varen

Dit seksuele stadium is een paar millimeter breed.

© Jon Houseman and Matthew Ford

Varens: microscopisch plantje doet aan seks

Varens doen aan seksuele voortplanting, maar het levensstadium waarin dat gebeurt, heb je waarschijnlijk nog nooit gezien.

Het gaat om een zogeheten gametofyt, een paar millimeter in diameter, die eicellen en zaadcellen bevat.

De gametofyt bevrucht een tweede gametofyt, en uit de bevruchte eicel groeit een varen zoals je die in het bos tegenkomt.

Aan de onderkant van de bladeren van varens zitten sporen die nieuwe gametofyten produceren.