Cycloponics

Landbouw van de toekomst ontkiemt onder de grond

In donkere tunnels onder de steden van de wereld groeien planten en schimmels. Ondergrondse landbouw levert grotere oogsten en is klimaatvriendelijk.

Planten groeien onder de aarde – zonder aarde

33 meter onder de grond in een oude schuilkelder in Londen groeien nu groenten en kruiden. De fotosynthese vindt plaats dankzij ledlampen en de planten groeien in voedselrijk water in plaats van aarde.

ImageSelect

Parkeerkelder wordt paddenstoelkolonie

Een verlaten parkeergarage is omgebouwd tot een ‘oesterzwammenfarm’. Het wortelstelsel van de zwammen, het mycelium, wordt geplant in blokken samengeperst hooi, afgedekt met plastic om vocht vast te houden.

Cycloponics

Shiitakes voor de lokalen

Het Franse bedrijf Cycloponics teelt shiitakes, die groeien zonder licht. Een paar weken nadat de paddenstoelen zijn geplant, worden ze geoogst en verkocht aan groentemarkten, restaurants en supermarkten in de omgeving.

Cycloponics

Violet licht voedt planten en kruiden

Planten worden vooral gevoed door blauw licht, dat korte golflengten heeft, en rood licht, dat lange heeft. De ledlampen in de ondergrondse akkers in Londen stralen daarom rood en blauw uit, wat een heldere, violette gloed oplevert.

Ritzau Scanpix

Zuurstofbellen verzachten zaden

Voordat de zaden worden geplant in de ondergrondse farm van Londen, worden ze geweekt in water dat met zuurstof verrijkt is. De zuurstofbellen duwen de zaden rond en openen hun buitenste schil. Daardoor ontkiemen de planten sneller.

Ritzau Scanpix

Software irrigeert rijstveld onder Tokio

Het bedrijf Pasona heeft rijst geplant in de kelder onder een kantoorgebouw in Tokio. In sommige moerasgebieden worden al rijstplanten gekweekt, maar bij het ondergrondse rijstveld komt helemaal geen aarde kijken. Software regelt licht en irrigatie.

Ritzau Scanpix

Sporen verspreiden zich

De champignons onder Parijs groeien op hangplanken, waardoor de ruimten makkelijker schoon te maken zijn. Medewerkers dragen maskers om geen sporen in te ademen, die astma en longontsteking kunnen veroorzaken.

Cycloponics