Hoeveel naalden heeft een kerstboom?

Als je ze van de vloer op moet vegen, lijken het er wel miljoenen, maar hoeveel naalden heeft een kerstboom nu eigenlijk?

© Photo by Tj Holowaychuk on Unsplash

Na een paar dagen in huis beginnen de meeste kerstbomen in een razend tempo naalden te verliezen. Door de droogte en warmte gaat het hard, en de stofzuiger maakt overuren, maar hoeveel je er ook opzuigt, als je je omdraait ligt het weer vol.

Komt er dan geen einde aan die irritante groene prikdingen?

Jawel, er komt een einde aan. Ooit zijn alle naalden eraf. Maar wanneer, dat hangt af van de grootte en vorm van de boom, en vooral aan de soort. Het aantal naalden kunnen we dan ook alleen in grote lijnen berekenen.

Zo luidt de som:

Een naaldboom heeft, al naargelang de soort en de groeiplek, 50 tot 250 naalden per 10 centimeter tak. En hij heeft 2 tot 10 meter aan takken per meter boomlengte. Een kerstboom van 2 meter hoog zal daarom tussen de 2000 en 50.000 naalden hebben. Niet zo vreemd dus dat het soms dagenlang dennennaalden regent.

Het maakt echter ook uit hoe goed de naalden aan de boom vastzitten, en dat verschilt per soort. Maar haal voor zekerheid een paar extra stofzuigerzakken in huis.

Bronnen: www.christmastree.org en.wikipedia.org: Christmas Tree