Shutterstock
Venus i rummet

Hoe lang is een dag op Venus?

Venus draait langzamer om zichzelf dan om de zon. Betekent dit dat een dag op Venus langer is dan een jaar op Venus?

Een Venusdag, ervaren vanaf het oppervlak van Venus, duurt 2802 aarde-uren of 116,75 aardedagen. Een Venusjaar – de tijd waarin Venus een keer rond de zon draait – is met 225 aardedagen bijna twee keer zo lang.

Op sommige plaatsen kun je echter lezen dat een dag op Venus langer duurt dan een jaar op Venus. Maar dit is gebaseerd op een misverstand over wat een dag is.

Op aarde hebben we het over een sterrendag en een zonnedag. Een sterrendag is de tijd waarin de aarde één keer om haar as draait.

Een zonnedag daarentegen is de tijd die de zon nodig heeft om van haar hoogste punt naar het volgende hoogste punt te komen, maar gezien door een waarnemer vanaf het oppervlak van een planeet. Dus een zonnedag is wat we gewoonlijk een dag of etmaal noemen.

© Shutterstock

Jupiter heeft de kortste dag

Op aarde duurt een sterrendag 23 uur, 56 minuten en 4,1 seconden, terwijl een zonnedag gemiddeld 24 uur duurt. Op Venus duurt een sterrendag 243,03 aardedagen, dus langer dan een Venusjaar, terwijl een zonnedag zoals gezegd slechts 116,75 aardedagen duurt.

Het verschil tussen zonnedagen en sterrendagen ontstaat doordat de planeet, terwijl hij draait, ook beweegt in zijn jaarbaan rond de zon. En die beweging rond de zon in combinatie met de rotatie van de planeet om haar eigen as bepaalt de lengte van de zonnedag.

Omdat de aarde om haar as draait in dezelfde richting als ze om de zon draait, is de sterrendag van de aarde korter dan de zonnedag. Venus daarentegen draait in de tegengestelde richting rond haar as rond de zon. Daarom is de sterrendag van Venus langer dan de zonnedag.