Groene knolamaniet – giftige paddenstoel

Wat is de giftigste paddenstoel?

De groene en de kleverige knolamaniet zijn de twee gevaarlijkste paddenstoelen die uit de bosgrond tevoorschijn kunnen schieten. Bekijk hier ons overzicht van de giftigste paddenstoelen.

Shutterstock

De groene knolamaniet is onze giftigste paddenstoel. Hij lijkt bedrieglijk veel op de eetbare Tropische beurszwam uit Zuidoost-Azië. Dat kan fatale gevolgen hebben, want de groene knolamaniet is heel schadelijk voor de lever. Dit is onze top 5 van giftige paddenstoelen:

5. Voorjaarskluifzwam

Gyromitra esculenta

Giftig: Een verse, rauwe voorjaarskluifzwam is zeer giftig, doordat de gifstof gyromitrine in de maag wordt gesplitst tot methylhydrazine – dat ook als raketbrandstof wordt gebruikt. Als je de paddenstoel een paar maanden droogt of lang kookt, neemt de giftigheid echter af.

Giftig svamp - almindelige stenmorkel
© Shutterstock

4. Fraaie gifgordijnzwam

Cortinarius orellanoides

Zeer giftig: Kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Het duurt vaak een paar dagen voordat de symptomen zichtbaar worden, en dan zijn de nieren al aangetast. In ernstige gevallen is een niertransplantatie noodzakelijk.

Giftig svamp - puklet giftslørhat
© Shutterstock

3. Bundelmosklokje

Galerina marginata

Zeer giftig: Bevat amatoxines en kan als je er veel van eet tot nierfalen leiden. Groeit vaak op stronken van naaldbomen, in kleine groepjes of alleen.

Giftig svamp - randbæltet hjelmhat
© WikiCommons

2. Kleverige knolamaniet

Amanita virosa

Dodelijk: Bevat minder gifstof per gram dan de groene knolamaniet, maar is nog steeds dodelijk giftig. De eerste symptomen van vergiftiging treden pas op na acht tot tien uur, en dan is het gif allang de lever en nieren binnengedrongen.

Giftig svamp - snehvid fluesvamp
© Shutterstock

1. Groene knolamaniet

Amanita phalloides

Dodelijk: Slechts 30 gram van deze paddenstoel is genoeg om een volwassen man te doden. Er is nog geen effectief tegengif gevonden tegen de groene knolamaniet.

Giftig svamp - grøn fluesvamp
© Shutterstock

Lees ook:

Antartica sunset
IJs

Klimaat: Tropische zee smelt het Zuidpoolijs

0 minuten
Weer

De wetenschap stelt vast: Het weer kan Game of Thrones beslissen

4 minuten
Weer

Wat was de dodelijkste sneeuwstorm aller tijden?

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!