Shutterstock

De 10 hoogste bomen ter wereld

De mammoetboom, sitkaspar en de kustsequoia zijn allemaal hoger dan 80 meter. Maar welke boom is de hoogste op aarde? Bekijk hier de 10 hoogste bomen.

Het valt niet mee de hoogte te meten van een echt grote boom, en veel oude metingen zijn dan ook sterk overtrokken. Maar dankzij nieuwe meettechnieken met lasers zijn de meeste wetenschappers het er nu over eens wat de 10 hoogste bomen op aarde zijn.

10. Meranti (Shorea superba)

Onderaanzicht van de meranti

De Latijnse naam van deze boom (Shorea superba) stamt van ‘superbus’, wat ‘groots’ betekent. Dit verwijst naar naar de statigheid en elegantie van de boom.

© Shutterstock

De hoogste merantiboom, Shorea superba, groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo.

Bij de laatste meting in 2006 mat deze merantisoort 84,4 meter.

9. Donkerrode meranti (Shorea argentifolia)

Onderaanzicht van de donkerrode meranti

De donkerrode meranti komt uit Borneo en is op dit moment een bedreigde soort ten gevolge van de ontbossing van Borneo’s regenwouden.

© Shutterstock

De donkerrode meranti is genoemd naar de kleur van zijn schors. De hoogste donkerrode meranti groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo.

Bij de laatste meting in 2003, mat de meranti 84,9 meter.

8. Tualang (Koompassia excelsa)

Tualangbomen groeien in meerdere Aziatische landen

De tualangboom valt op door zijn wittige schors.

De tualang groeit in Zuid-Thailand en Maleisië en op Sumatra en Borneo, maar de hoogste tualangboom vind je in Maleisië.

Hij is voor het laatst in 2005 gemeten door de Maleise boscommissie. Destijds mat hij 85,8 meter. Tualangbomen vallen op door hun wittige schors.

7. Alpine eucalyptus (Eucalyptus delegatensis)

Onderaanzicht van de Alpine ash

De boom staat in Australië bekend als de Alpine ash, white-top en woollybutt.

© Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

De hoogste Alpine as of Eucalyptus delegatensis groeit op het Australische eiland Tasmanië. Toen hij in 2008 voor het laatst werd gemeten, was hij 87,9 meter hoog.

De jonge bladeren van deze bomen zijn rood, maar groeien uit tot matgroene, ovale bladeren. De volgroeide bladeren zijn grijsgroen en groot en hebben een spits uiteinde.

6. Gele meranti (Shorea faguetina)

Hoogste tropische boom ter wereld

Deze boom is de hoogste tropische boom en is bijna net zo hoog als de Big Ben in Londen.

© Annette Teng, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

De hoogste gele merantiboom groeit in Maliau Basin Conservation Area in Maleisië, bekend als Sabah’s Lost World.

Hij werd in 2016 ontdekt door professor David Coomes en zijn collega’s van Cambridge University, en mat destijds 89,5 meter. De boom is bijna net zo hoog als de Big Ben in Londen.

LEES OOK: Het hoogste gebouw ter wereld

5. Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)

Mammoetbomen behoren tot de hoogste bomen ter wereld.

Mammoetbomen kunnen meer dan 3000 jaar oud worden.

Mammoetbomen hebben zomer en winter groene, schubachtige naalden en krijgen een kegelvormige kroon als ze niet bij andere bomen in de buurt groeien. Mammoetbomen worden vaak de grootste bomen op aarde genoemd vanwege hun hoogte en omtrek.

De hoogste mammoetboom is te vinden in King’s Canyon National Park in Californië. Bij een meting in 2007 bleek hij 94,9 meter hoog te zijn.

4. Sitkaspar (Pseudotsuga sitchensis)

Sitkaspar in nationaal park

Sitkaspar is kegelvormig en vernoemd naar Sitka in Alaska.

© Graaf van Vlaanderen, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

De sitkaspar is een kegelvormige groene naaldboom met platte, scherpe naalden. De sitkaspar stamt van de westkust van Noord-Amerika en is genoemd naar Sitka in Alaska.

De hoogst bekende sitkaspar groeit in Prairie Creek Redwoods State Park in Californië. Toen hij in 2007 werd opgemeten, was hij 96,7 meter hoog.

3. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii)

Bos met douglassparren

De douglasspar is een naaldboom met lange, spitse naalden, en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

© Dave Powell, USDA Forest Service, CC BY 3.0 US <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/deed.en>, via Wikimedia Commons

De douglasspar is een naaldboom met lange, spitse naalden. De douglasspar stamt uit Nood-Amerika, en het hoogst bekende exemplaar groeit bij Brummit Creek in Oregon. De grote douglasspar is na 1998 niet meer gemeten, maar destijds was hij 99,4 meter hoog.

Het is daarom mogelijk dat hij nog verder gegroeid is en op een andere plaats van de lijst met de hoogste bomen op aarde moet staan.

2. Bergeucalyptus (Eucalyptus regnans)

Bergeucalyptusbos in Australië

De Australische bergeucalyptus is de hoogste bloeiende plant ter wereld.

© Patche99z, Public domain, via Wikimedia Commons

De bergeucalyptus heeft groenblijvende bladeren, die als ze jong zijn een lichte hartvorm hebben en uitgroeien tot lange, golvende bladeren. De meeste eucalyptussoorten groeien in Australië en op Tasmanië, maar er zijn ook soorten in Papoea-Nieuw-Guinea.

De hoogste bergeucalyptus wordt Centurion genoemd en groeit ten zuiden van de hoofdstad Hobart op het Australische eiland Tasmanië. Toen hij voor het laatst in 2008 werd gemeten, was hij 99,6 meter hoog.

1. Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens)

Kustsequoia's in Californië

Kustsequoia’s groeien voornamelijk in Californië. Hier staat ook het grootste exemplaar op aarde, en deze boom is tegelijk de allerhoogste boom ter wereld.

Een kustsequoia of kustmammoetboom is een enorme naaldboom met brede, groene naalden en een roodachtige schors. De karakteristieke kustsequoia groeit op verschillende plaatsen in Europa en de VS.

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Redwood National Park in Californië onder de naam Hyperion.

Bij de laatste meting uit 2007 was Hyperion 115,56 meter hoog, waarmee de enorme kustsequoia de hoogste boom op aarde is – tot dusver althans.