Sierra Redwood Sequoiadendron giganteum en Douglas-fir Pseudotsuga menziesii

De 10 hoogste bomen ter wereld

De mammoetboom, de bergeucalyptus en kustmammoetboom zijn alledrie boven de 80 meter. Maar welke is de hoogste? Bekijk hier de lijst.

25 maart 2010 door Lars Thomas

Het valt niet mee de hoogte te meten van een echt grote boom, en veel oude metingen zijn dan ook sterk overtrokken. Ook al lees je wel eens over bomen van 130 of zelfs 150 meter, ze bestaan echt niet. Dankzij nieuwe meettechnieken met lasers zijn de meeste wetenschappers er het over eens dat dit de tien hoogste bomen ter wereld zijn:

10. Meranti (Shorea superba)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2006 mat deze merantisoort 84,4 meter.

9. Donkerrode meranti (Shorea argentifolia)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2003, mat de meranti 84,9 meter.

8. Tualang (Koompassia excelsa)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Maleisië. De boom werd voor het laatst door de Maleisische Boscommissie in 2005 gemeten. Toen was de boom 85,8 meter.

7. Alpine eucalyptus (Eucalyptus delegatensis)

Het hoogst bekende exemplaar groeit op het Australische eiland Tasmanië. Bij de laatste meting in 2008 was de boom 87,9 meter.

6. Gele meranti (Shorea faguetina)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2006 was de boom 88,3 meter.

5. Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in King’s Canyon National Park in de Amerikaanse staat Californië. Bij de laatste meting in 2007 was de boom 94,9 meter.

4. Sitkaspar (Pseudotsuga sitchensis)

Het hoogst bekende exemplaar groeit in Prairie Creek Redwoods State Park in de Amerikaanse staat Californië. Hij werd in 2007 gemeten en was toen 96,7 meter.

3. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii)

Het hoogst bekende exemplaar groeit bij Brummit Creek in de Amerikaanse staat Oregon. De spar is na 1998 niet meer gemeten, maar mat toen 99,4 meter. Het zou heel goed kunnen dat deze vandaag op de tweede plek thuishoort.

2. Bergeucalyptus (Eucalyptus regnans)

Het hoogst bekende exemplaar groeit ten zuiden van de hoofdstad Hobart op het Australische eiland Tasmanië. Bij de laatste meting in 2008 was de boom 99,6 meter.

1. Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens)

De hoogst bekende exemplaren groeien in Redwood National Park in de Amerikaanse staat Californië. Bij de laatste meting in 2007 was de hoogste boom 115,56 meter.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: