Bloem baande de weg voor de mens

Een onooglijk bloemetje heeft een grotere stempel op het leven op aarde gedrukt dan de enorme meteoor die de dinosaurussen wegvaagde. Onderzoekers hebben het plantje waaraan jij je bestaan te danken hebt, gereconstrueerd.

Bloem

’s Werelds eerste bloem veroverde de aarde.

© Hervé Sauquet/Jürg Schönenberger/Universität Wien

De eerste bloem ter wereld opende 140 miljoen jaar geleden zijn kwetsbare blaadjes in de richting van de zon. Slechts 40 miljoen jaar later vormden zijn nakomelingen 80 procent van de flora op aarde.

Een internationaal onderzoeksteam heeft de tot dusver nauwkeurigste tekening gemaakt van het plantje dat de ecosystemen van onze planeet voorgoed veranderde.

Geslachtsorganen op één plek

De wetenschappers onderzochten 792 huidige soorten bloeiende planten, zoals rozen, gras en loofbomen.

Op basis van onder andere DNA berekenden ze hoe de eigenschappen van de verschillende bloemen waren ontstaan – en welke eigenschappen de eerste bloem moet hebben gehad.

Het bleek dat de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen van de bloem op één en dezelfde plek zaten en dat zijn bladeren afzonderlijke setjes vormden in plaats van een spiraal.

Groene wereld kreeg kleur

De gekleurde bloeiende planten namen de plaats in van een scala aan primitieve groene planten, waaronder naaldbomen en varens.

Ook op de dieren hadden ze invloed. Insecten als bijen en vlinders profiteerden van de bloemen, en ook vogels en reptielen ging het in die periode voor de wind.

Bloem maakte weg vrij voor de mens

Vóór de komst van de bloemen voerden onze voorouders een felle concurrentiestrijd met andere soorten zoogdieren.

Toen de bloemen de aarde veroverden, schudden de ecosystemen op hun grondvesten en kwamen veel zoogdieren in de verdrukking. Maar onze allesetende voorouders waren veelzijdig genoeg om zich door deze crisis heen te slaan.

Uiteindelijk brachten de bloemen alle dieren die nu in de natuur voorkomen succes.

Zelfs de enorme meteoor die de dinosaurussen heeft uitgeroeid, kon die prestatie niet ongedaan maken.

Onze natuur heeft veel verschillende planten. Sommige daarvan zijn dodelijk. Kom meer te weten over giftige planten.