Pasgeboren giraf is uniek in de wereld

Het is meer dan 50 jaar geleden dat er een even bijzondere giraf was te zien.

Het pasgeboren girafje is al 2 meter hoog en lijkt niets te mankeren. Maar hij valt wel heel erg op tussen zijn soortgenoten.

© Brights Zoo

De natuur heeft bepaalde dieren op ingenieuze wijze uitgerust met het vermogen om zichzelf te camoufleren en op te gaan in hun omgeving.

Camouflage is een evolutionaire aanpassing die dieren helpt om zich verborgen te houden voor roofdieren of om effectievere jagers te worden.

Soms kunnen genetische mutaties echter roet in het eten gooien en voor ongewone variaties van gangbare kleuren en patronen zorgen.

En dat is het geval bij een girafje dat onlangs geboren is in Brights Zoo in Tennessee in de VS: de kleine herkauwer heeft geen vlekken.

Meer dan 50 jaar niet gezien

Volgens Brights Zoo is dit voor zover bekend momenteel de enige giraf met een effen kleur.

De laatste effen giraf werd in 1972 geboren in Tokio, maar is niet meer in leven. Giraffen kunnen zo’n 25 jaar oud worden.

De dierentuin zegt ook dat de bruine giraf al 2 meter lang is.

Vlekken zijn meer dan camouflage alleen

De meeste giraffen leven op de savanne in Oost-Afrika.

Dankzij hun gevlekte vacht vallen ze minder op in de Oost-Afrikaanse vegetatie, maar de vacht werkt ook als ventilatiesysteem.

Bekijk de video van de effen giraf hier:

Elke vlek is voorzien van een stelsel van bloedvaten, waardoor de giraf zijn lichaamswarmte aan de omgeving kwijt kan.

Het vermoeden is dat de donkere vlekken helpen de warmte te reguleren omdat er grote zweetklieren onder zitten.

Elk patroon is uniek, en wetenschappers denken dat giraffen delen van het patroon van hun moeder erven.

De vlekkeloze giraf wijst ons op de kritieke status van de giraffenpopulatie, zo zegt Tony Bright, directeur van Brights Zoo, waar het girafje werd geboren.

‘De internationale aandacht voor ons effen girafje heeft de belangstelling gevestigd op het behoud van giraffen. Wilde giraffenpopulaties sterven onopgemerkt uit. Alleen al de laatste drie decennia is 40 procent van de populaties verloren gegaan,’ aldus Tony Bright.