Shutterstock
Orka’s

Orka’s vallen boot aan met ongekende tactiek

Het ongewone gedrag van een groep orka’s voor de zuidkust van Spanje lijkt een nieuwe wending te hebben genomen.

Begin mei berichtten verschillende media hoe een groep van drie orka’s midden in de nacht een boot aanviel en uiteindelijk liet zinken in de Straat van Gibraltar voor de Spaanse kust.

De bemanning aan boord beschreef later hoe twee kleine orka’s aan het roer begonnen te schudden, terwijl een grote orka met volle kracht de zijkant van het schip ramde.

En het incident is er slechts een van vele.

Sinds mei 2020 zijn er volgens de Atlantic Orca Working Group tot 505 gevallen van ongewoon contact tussen orka’s en boten geregistreerd in het gebied, waarbij één op de vijf gevallen ervoor zorgde dat de schepen niet verder konden en drie boten daadwerkelijk zonken.

Nu meldt de wetenschapssite LiveScience een nieuw voorval waarin een groep orka’s kennelijk lijnrecht tegen het gebruikelijke patroon in is gegaan.

Meestal verliezen orka’s hun interesse in de boten en zwemmen ze weg zodra ze het roer hebben vernield. Maar tijdens een recente aanval, toen een groep orka’s het roer van een andere zeilboot vernielde, bleven de dieren de boot achtervolgen tot die naar de haven was gebracht door een sleepboot.

Het is een van de 18 merkwaardige aanvallen van orka’s op boten voor de zuidkust van Spanje – alleen al in mei van dit jaar – maar de eerste waarbij de tandwalvissen hun jacht voortzetten nadat het schip was vernield.

Wegjaagpoging mislukt

In een verslag uit de eerste hand op haar blog en in een interview met de Daily Mail beschrijft de Britse zeiler April Boyes, die aan boord van de boot was, hoe zij en de bemanningsleden de orka’s op de avond van 24 mei rond 21.30 uur zagen zwemmen.

Ze zetten de motor uit en begonnen touw en zand overboord te gooien in een poging de dieren af te leiden.

Orka met open bek

De bekende zwart-witte kleuren van de orka werken als camouflage, waardoor prooidieren de vijand moeilijk kunnen ontdekken – tot het te laat is.

© Shutterstock

Feiten over de orka

Toch begon de groep orka’s volgens haar al snel op het roer van de boot in te beuken.

‘Na een uur beuken van de orka’s was het roer volledig vernield. Daarna begon er water in de boot te stromen,’ schrijft ze onder andere.

Daarom zond de bemanning een noodoproep uit. Het draaide erop uit dat ze naar de haven van Barbate in Cádiz werden gesleept, maar de orka’s bleven de boot dus alsmaar achtervolgen.

Meer theorieën

In een studie die in 2022 gepubliceerd is in het tijdschrift Marine Mammal Science trachtten onderzoekers enkele van de vele nieuwe, ongewone contacten tussen orka’s en schepen te categoriseren.

Een van de ontdekkingen was dat de meeste aanvallen plaatsvonden op zeilboten of catamarans en dat de gemiddelde lengte van de schepen 12 meter was. Ter vergelijking: een volwassen orka kan 9,5 meter lang worden.

Zo jaagt de orka

De orka jaagt in troepen en met verschillende jachttechnieken. En de jacht vindt niet alleen op het water plaats – soms lijken orka’s doelbewust aan wal te gaan om een rustende zeehond te grijpen.

Späckhuggare jagar fiskstim.
© Tony Wu/Nature Picture Library

Verandert school vissen in een buffet

Door bellen te blazen en met hun staart water op te laten spetteren, drijven orka’s een school vissen bijeen. Als de vissen eenmaal in een kluitje zwemmen, plukken de orka’s de vissen uit de school.

Späckhuggare jagar säl på isflak.
© John Durban/NOAA

Verwoest de reddingsplank van een zeehond

Als de orka een zeehond op een ijsschots ziet, valt hij de reddingsplank van de prooi aan. Het roofdier verplettert de ijsschots met zijn snuit, waardoor de zeehond in het water valt.

Späckhuggare jagar sjölejon på stranden.
© Shutterstock

Werpt zich op het land

Zelfs op het land zijn zeehonden en zeeleeuwen niet veilig voor de orka. Het is bekend dat de orka aan wal gaat om zijn tanden te zetten in zeeleeuwen en zeehonden die op de kust een uiltje knappen.

De onderzoekers weten niet zeker waardoor dit ongewone gedrag zich onder tandwalvissen kon verspreiden.

Maar één theorie is dat er een nieuwe ‘rage’ is ontstaan onder orka’s – een rage die veel voorkomt onder subgroepen van de dolfijnenfamilie.

Een andere theorie is dat de aanvallen het gevolg kunnen zijn van een traumatische ervaring tussen een orka en een boot, en dat de rest van de groep nu het gedrag imiteert van een soortgenoot in het gebied.

Er zijn geen mensen gewond geraakt tijdens de ongewone ontmoetingen.