Shutterstock

Onderzoekers weten nu waar een hondenstaart voor is

Bij veel dieren dient de staart een motorisch doel, maar bij honden niet. Onze trouwe viervoeter gebruikt zijn staart heel anders.

Veel dieren gebruiken hun staart voor indrukwekkende manoeuvres.

Eekhoorns gebruiken hun staart bijvoorbeeld om stabiel te blijven als ze uit een boom vallen, terwijl katten zich met hun staart in evenwicht houden.

Maar waar gebruiken honden hun kwispelende lichaamsdeel voor?

Iets heel anders, denken Duitse onderzoekers van het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart. Zij hebben dit onderzocht door 25 verschillende hondenrassen te analyseren.

Baan in de lucht veranderde bijna niet

Hun conclusie is gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel dat nog niet aan peer review is onderworpen – gelezen en goedgekeurd door onafhankelijke experts.

Maar de voorlopige resultaten zijn verrassend. In tegenstelling tot veel andere dieren gebruiken honden hun staart niet voor iets motorisch.

De onderzoekers hebben een wiskundig model gebruikt om te onderzoeken wat er gebeurt als honden hun romp draaien en hun benen en staart bewegen terwijl ze in de lucht springen.

Uit de berekeningen bleek dat de staartbeweging amper verschil maakte voor de koers van de hond in de lucht.

Dit probeert de hondenstaart je te vertellen

De beweging van de hondenstaart veranderde tijdens een sprong zijn baan slechts met een fractie van een graad.

‘We denken dat dat betekent dat honden hun staart voor iets anders gebruiken,’ schrijven de onderzoekers.

De wetenschappers wijzen erop dat de staart waarschijnlijk voornamelijk gebruikt wordt als communicatiemiddel of om ongenode gasten als muggen en vliegen weg te jagen.

Volgens eerder onderzoek gebruiken honden hun staart om van alles te laten zien – van dominantie tot vriendelijkheid.

Een hoge staart staat bijvoorbeeld voor zelfvertrouwen, of dat de hond graag wil spelen, maar een stijve staart – of een staart tussen de benen – kan een teken van angst zijn, of dat de hond op zijn hoede is voor mogelijk gevaar.