Shutterstock

Onderzoekers komen met mogelijke oplossing voor watergebrek

Met een nieuwe, simpele methode denken de onderzoekers grote hoeveelheden drinkwater te kunnen winnen.

Slechts 2,5 procent van het water op aarde is zoet – en 0,007 procent daarvan is drinkbaar.

Dat is lang niet genoeg om te voorzien in de behoeften van de 8 miljard aardbewoners. Honderden miljoenen mensen kampen dan ook met watertekorten.

Een nieuwe studie biedt echter hoop.

Wetenschappers van de University of Illinois Urbana-Champaign vonden een mogelijke oplossing voor de mondiale watercrisis, die ze beschrijven in een artikel in Nature Scientific Reports.

Waterdamp opgevangen

Door waterdamp vlak boven de zeespiegel op te vangen en naar het land te brengen, is er volgens de onderzoekers zoet water te maken via condensatie.

De wetenschappers willen dus het natuurlijke proces nabootsen waarbij waterdamp uit de zee naar het land wordt getransporteerd en afkoelt, en vervolgens condenseert en als regen op het land valt. Het enige verschil is dat de methode ons in staat stelt te bepalen waar de damp uitkomt, en dus waar er extra drinkwater van kan worden gemaakt.

Op de illustratie is te zien hoe je waterdamp boven zee kunt afvangen en naar het land kunt leiden, waar een installatie er drinkwater van kan maken.

© Praveen Kumar og Nature Scientific Reports

In tegenstelling tot traditionele zeewaterontzilting kan het proces gemakkelijk worden opgeschaald, zeggen de onderzoekers.

De methode is veel minder energie-intensief dan conventionele ontzilting en belast het milieu een stuk minder. Bij ontzilting ontstaat er afvalwater vol zout en zware metalen.

De studie is gebaseerd op analyses van 14 gebieden in de wereld waar een gebrek aan schoon drinkwater dreigt.

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van groot belang zijn voor streken die te kampen hebben met een tekort aan drinkwater en die bovendien dicht bij de zee liggen.