Onderzoek: Dit is het effect van microplastics op mens en dier

Er zijn de laatste tijd meerdere onderzoeken gedaan over hoe microplastics in je lichaam terechtkomen en wat ze met je doen.

Microplastics vinden ook hun weg naar het drinkwater.

Microplastics vinden hun weg naar ons drinkwater en eten. De deeltjes zijn echter zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.

© Shutterstock

Microplastics, plasticdeeltjes kleiner dan 5 millimeter, zijn overal – van de top van de Mount Everest tot de bodem van de Marianentrog. En de ontwikkeling lijkt maar één kant op te gaan: de verkeerde.

Dat gaat niet alleen ten koste van het klimaat en het dierenleven, maar ook van onszelf. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

‘Dit is het grootste olielek ooit. Bijna al het plastic komt van fossiele brandstoffen. En microplastics zijn overal, zelfs in ons lichaam,’ zegt Maria Westerbos, oprichter van de Plastic Soup Foundation in Amsterdam, tegen Science News.

Dit wordt bevestigd door eerdere studies, waarbij microplastics werden aangetroffen in de longen, in de melk van vrouwen die borstvoeding gaven en in het bloed.

‘We vermoedden al dat plasticdeeltjes kunnen worden geabsorbeerd en in de bloedbaan terecht kunnen komen, en nu weten we het zeker,’ zegt Heather Leslie, die onderzoek naar microplastics doet bij de universiteit van Maine in de VS.

Vrij baan naar het bloed

Bij het Nederlandse onderzoek werden bloedmonsters gebruikt van 22 deelnemers. In 17 bloedmonsters werden microplastics aangetroffen.

Het soort plastic dat zijn weg had gevonden naar het bloed, verschilde van persoon tot persoon. En ook de concentratie van de microplastics varieerde.

Leslie is niet verrast over de resultaten. Ze noemt onder andere kleding, cosmetica, elektronica, banden en verpakkingsmateriaal als producten die veel microplastics bevatten.

‘Toen ik ruim 10 jaar geleden begon met onderzoek naar microplastics, waren er ongeveer 3000 soorten plasticmaterialen. Inmiddels zijn dat er meer dan 9600,’ zegt ze.

We krijgen microplastics voornamelijk binnen via het spijsverteringskanaal en de luchtwegen, maar het precieze effect ervan op het menselijk lichaam is nog niet helemaal duidelijk.

Proeven met muizen hebben echter aangetoond dat blootstelling aan microplastics de darmfunctie kan verstoren, ontstekingen kan veroorzaken, de spermakwaliteit en het testosteronniveau kan verlagen en het leervermogen en het geheugen negatief kan beïnvloeden.

Maar ook de luchtwegen bevinden zich in de gevarenzone, zegt immunoloog Barbro Melgert van de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Je kunt microplastics zien als een vorm van luchtvervuiling,’ zegt ze. We weten dat luchtvervuilende deeltjes stress veroorzaken in de longen, en waarschijnlijk geldt hetzelfde voor microplastics.’