Zo overleef je drie enorme rampen

Weet je wat je moet doen als je trommelvliezen trillen door de explosie van een kernbom of als er een gemuteerd killervirus rondwaart? We hebben de beste wetenschappelijke tips verzameld voor wat je moet doen als er een catastrofe plaatsvindt.

Een kernbom kan alle gebouwen binnen een straal van een paar kilometer verwoesten.

© Shutterstock

1. KERNRAMP

KERNWAPENS SMELTEN STEDEN WEG

Wat gebeurt er?

De atoombom is met recht het meest gevreesde wapen ter wereld met zijn helse branden, explosieve drukgolf en dodelijke radioactieve straling.

Maak je een atoombom van 15.000 ton TNT mee, zoals de bom die de VS in 1945 boven Hiroshima liet vallen, dan moet je maar hopen dat je je meer dan een kilometer van de plek bevindt waar de bom afgaat. Anders smelt je op slag weg of krijg je een dodelijke dosis radioactieve straling.

Zelfs een paar kilometer van de bom vandaan versplinteren gebouwen als de lucht door de hitte uitzet en een drukgolf voortbrengt die zich sneller dan het geluid voortplant.

Wat moet je doen?

Ben je buiten als de bom valt, kijk dan niet maar werp je op de grond tot de drukgolf voorbij is. Zoek vervolgens dekking in een solide gebouw. Sluit alle ramen en de ventilatie, zodat er zo min mogelijk radioactieve straling binnendringt.

Verschans je zo goed mogelijk achter dikke muren van baksteen of beton die straling tegenhouden, het liefst in de kelder. Blijf minstens negen dagen binnen en zet radio of televisie aan om op de hoogte te blijven.

2. SUPERERUPTIE

GIFGAS VERSTIKT AL HET LEVEN

Wat gebeurt er?

Lava is zo erg nog niet – als de supervulkaan Yellowstone in de VS tot uitbarsting komt, zal hij een dikke asdeken over het continent leggen, tot op 1600 kilometer afstand.

Vóór de as neerdaalt, vormen miljoenen tonnen asdeeltjes en giftige gassen een enorme parapluwolk, die de lucht vult met deeltjes. Die vormen in onze longen een verstikkende cementachtige laag.

Supervulkanen zijn vulkanen die tijdens een uitbarsting meer dan 1000 km3 as en lava
uitspuwen.

Wat moet je doen?

Als je in de buurt bent als zo’n vulkaan uitbarst, vlucht dan zo snel je kunt. Het liefst per auto. De dodelijke as verspreidt zich met 16-72 km/h.

Probeer aaneen stofmasker te komen,dat fijne deeltjes tegenhoudt.

Het goede nieuws is dat een supervulkaan volgens wetenschappers van tevoren waarschuwt, in elk geval een jaar voordat hij uitbarst.

3. PANDEMIE

*200 MILJOEN MENSEN BLOEDEN DOOD_

Wat gebeurt er?

Ooit verspreidden ziekten zich niet sneller dan we te paard konden reizen. Maar nu kan een virus via intercontinentale vluchten en drukke luchthavens de hele wereld binnen een paar dagen in zijn greep krijgen.

Een pandemie is een ziekte die onverwacht snel over de wereld trekt. Volgens onderzoekers staat ons een grieppandemie te wachten. Het influenzavirus is vooral ernstig als bepaalde dieren, zoals vogels of varkens, mensen besmetten.

Als vogel- en mensengriep dezelfde cel aantasten, wordt hun RNA tegelijk gekopieerd en kan er een nieuw virus ontstaan, dat de gevaarlijkste eigenschappen van beide heeft.

Wat moet je doen?

Als er in je omgeving een killervirus uitbreekt, moet je hoesten of niezenin een papieren zakdoekje of in je mouw – niet in je hand. Was je handen geregeld met warm water en zeep of desinfectiemiddel, en deel geen persoonlijke eigendommen als handdoeken, beddengoed en tandenborstels.

Maak oppervlakken goed schoon na contact. Vooral deurklinken, speelgoed, tafels, servies, toetsenborden en het toilet. Vermijd contact met mensen die besmet zijn, en kom niet te dicht bij andere mensen als je bent aangestoken.