Hollywood anno 2175

Zie de Eiffeltoren instorten

Als de 7 miljard mensen op aarde van de ene op de andere dag zouden verdwijnen, wat zou er dan gebeuren met onze gebouwen en monumenten?

22 mei 2013

Zonder mensen om de historische monumenten op aarde te onderhouden zouden deze na een paar eeuwen al zo door weer en wind zijn aangetast, dat ze zouden instorten. Historychannel heeft in beeld gebracht hoe dit verval eruit zou zien in Parijs.

Na 25 jaar

Ramen van wolkenkrabbers zijn gebroken, wind en regen komen binnen in de voormalige kantoortuinen en luxueuze appartementen. Dak- en wandverbindingen zijn aangetast door vocht, bouten en moeren roesten, panelen komen naar beneden zetten en leggen het isolatiemateriaal bloot. Meubelen en papieren zijn er nog. Bliksemafleiders op de daken zijn verroest en afgebroken. Een blikseminslag kan een helse brand teweegbrengen, waardoor alleen de stalen constructies nog blijven bestaan – als klimrek voor de planten.

Na 50 jaar

Betonnen gebouwen bladderen af en vertonen scheuren. In sommige huizen en flats groeien de bomen tot een paar verdiepingen hoog. Hoe een stad er na meer dan 50 jaar van leegstand uitziet, kun je zien in de plaats Gary in Indiana, VS, die ooit 200.000 inwoners telde. Nu woont er nog maar de helft in dit 'Pompeii van de Midwest'.

Na 100 jaar

De grote hangbruggen die er nog staan, beginnen in te storten. De Golden Gate Bridge in San Francisco wordt vandaag de dag continu onderhouden door 17 metaalwerkers en 38 schilders. Na 100 jaar zonder onderhoud zijn de verticale staalkabels waar de brug in hangt, stevig gaan roesten. Daardoor raken ze hun flexibiliteit kwijt, en één windstoot is genoeg om ze achter elkaar te laten knappen. Oude, monumentale gebouwen van steen, beton en marmer, zoals kunstmusea en stations, staan nog overeind, al is het met gebroken ruiten, wilde planten en vogels en andere dieren als bewoners.

Na 200 jaar

De Eiffeltoren, die nu eens in de zeven jaar wordt geschilderd, staat op het punt om in te storten. De meeste wolkenkrabbers en veel oude bouwwerken vallen om, vooral waar water de fundamenten heeft aangetast. De Notre Dame in Parijs valt in puin. Veel betonnen bouwwerken storten ook in, zoals de koeltorens van kerncentrales, silo's, dammen en waterwerken. De pijlers van de grootste bruggen begeven het.

Na 300 jaar

Het Vrijheidsbeeld in New York brokkelt weg, en delen ervan vallen in de haven. De sokkel van graniet blijft echter nog wel een paar honderd jaar bestaan.

Na 500 jaar

De meeste bouwwerken met ijzer erin zijn nu wel weggebrokkeld. Ook de sterkste betonnen bouwwerken storten in, zoals de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur en de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De bekende skyline van allerlei metropolen is verdwenen. De steden liggen erbij als heuvellandschappen met rivieren en meren. Alles is overwoekerd. Onder de heuvels liggen nog enkele ruïnes. Waar ooit modezaken en cafés gevestigd waren en het stadsleven bruiste, vinden nu beren, vleermuizen en slangen een plekje.

Duurzame bouwwerken

Vrijstaande huizen, woonblokken en pakhuizen: 100 jaar Golden Gate Bridge: 100 jaar Big Ben: 100 jaar Empire State Building: 150 jaar Het paleizencomplex van Peterhof bij Sint-Petersburg: 150 jaar Eiffeltoren: 200 jaar Notre Dame: 200 jaar Vrijheidsbeeld: 300 jaar Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur: 500 jaar Sint-Pietersbasiliek: 500 jaar

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: