Kerstaardbeving veroorzaakte hevige tsunami

Op zondagochtend 26 december 2004 schudt de zeebodem. Een tot 30 meter hoge tsunami rolt over de Indische Oceaan, recht op de kust van 15 landen af. Niemand is voorbereid op de dodelijke kracht van de zee.

Tsunami 2004 18/2014 teaser

Even voor achten op zondagmorgen 26 december 2004 begint de zeebodem bij het Indonesische eiland Sumatra hevig te schudden door een zware aardbeving.

De schok zet enorme watermassa's in de oceaan in beweging, en een paar uur later zijn de paradijselijke kuststroken van de landen aan de helderblauwe zee veranderd in de hel op aarde. De tsunami slaat toe.

Tsunami slokt alles en iedereen op

Golven van soms wel 30 meter hoog rollen het land op en vagen alles wat ze tegenkomen weg. In een paar uur zijn 1,3 miljoen mensen dakloos geworden en heeft de tsunami 230.000 slachtoffers gemaakt.

De tsunami zaait dood en verderf op circa tien procent van het aardoppervlak, waarmee het een van de zwaarste natuurrampen in de geschiedenis is.

In deze video zie je hoe de kolossale watermassa's de kusten treffen, huizen meenemen en mensen verzwelgen.

Lees ooggetuigenverslagen van de catastrofe in Wetenschap in Beeld 1/2015 en leer hoe een tsunami ontstaat – en waarom het tien jaar geleden zo vreselijk mis kon gaan.