Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De grootste tsunamigolven, van meer dan vijf meter, vormen een bedreiging voor o.a. de westkust van Noord- en Zuid-Amerika.

© Ronnie Chua / Shutterstock
Natuur - Tsunami

Alarmboeien moeten tsunamirampen voorkomen

Met een netwerk van boeien en sensoren wordt het water van de Stille Oceaan 24 uur per dag in de gaten gehouden om de komst van de volgende killertsunami op tijd op te merken.

Tsunami’s kunnen na aardschokken of een vulkaanuitbarsting ontstaan, maar de vloedgolven op de oceaan die een kust op duizenden kilometers ver weg kunnen treffen, worden meestal door een zware aardbeving in gang gezet.

Een tsunami kan zich ontwikkelen als de waterzuil na een flinke verticale aardverschuiving op en neer gaat en zo een golf voortbrengt. De grote tsunami in Zuidoost-Azië van 2004 ontstond bijvoorbeeld toen de Indo-Australische Plaat in de Soendatrog dook.

Een grote verticale aardverschuiving kan optreden als twee tektonische platen langs elkaar schuren, zoals overal in de Stille Oceaan, waar het tsunamirisico het grootst is.

De westkust van Noord- en Zuid-Amerika, de eilandenrijken ten noorden van Australië, Japan, Indonesië en Nieuw-Zeeland hebben het meest te lijden onder tsunami’s.

© NOAA

Netwerk van boeien waakt en slaat alarm

Een netwerk van boeien en andere typen sensoren houdt daarom de golven in de Stille Oceaan in de gaten en stuurt gegevens door naar de dag en nacht bemande commando centrale Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) op Hawaï.

Het PTWC kan de Pacifische landen waarschuwen. Die landen slaan dan op hun beurt alarm of beoordelen de situatie eerst grondig voordat ze tot een grootschalige evacuatie overgaan. Elders zijn tsunamiwaarschuwingen lokaler van aard.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de Noorse berg Åknes, die in een fjord kan storten en een 70 meter hoge golf kan veroorzaken.

Zo werken de tsunamiboeien:

Krijg inzicht in het waarschuwingssysteem in drie klikken. Begin onderaan.

Lees ook:

Natuurrampen

Atlantis van het noorden overleefde tsunami in de steentijd

3 minuten
Tsunami

Tsunami kan op elk moment de VS treffen

16 minuten
Tsunami

Tsunami met kerst

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg