Tsunami

Tsunami golf

Tsunami’s zaaien chaos

Een tsunami is een natuurverschijnsel dat zich voordoet na een aardbeving, aardverschuiving, vulkaanuitbarsting of meteorietinslag. Tsunami betekent ‘havengolf’ in het Japans. In 2004 werd de bodem van de Indische Oceaan getroffen door een zware zeebeving. De enorme krachten die hierbij vrijkwamen, veroorzaakten een verwoestende tsunami, die zich met ruim 800 km/h vanuit het epicentrum verspreidde en in meerdere Aziatische landen voor golven van ruim 30 meter hoog zorgde. 230.000 mensen kwamen om, en verschillende steden werden in een paar uur in puin gelegd. Tsunami’s kunnen op elk moment ontstaan, en de wetenschap is naarstig op zoek naar manieren om toekomstige rampen tijdig te zien aankomen. Ga op ontdekking in ons archief en steek iets op over tsunami’s.

Tsunami’s zuigen het water weg

Tsunami’s ontstaan meestal door onderaardse activiteit, waarbij tektonische platen tegen elkaar duwen. Daarbij komt gigantisch veel energie vrij, waardoor de zee in beweging komt. Op open zee zie je maar een klein golfje, maar onder het oppervlak gaan enorme krachten schuil.

De golf loopt helemaal door tot de zeebodem en kan honderden meters breed zijn. Hij plant zich soms met 1000 km/h voort en remt pas af als de zee ondieper wordt bij de kust. De snelheid loopt dan terug tot 30 tot 40 km/h, maar vanwege de druk van de voortstuwing van de tsunami wordt het water weggezogen van het strand en ontstaan er golven van meer dan 30 meter hoog.

Tsunami treft een stad

© Shutterstock

De wetenschap vecht tegen tsunami’s

Sinds 1948 zijn er waarschuwingssystemen in de Stille Oceaan. Die bestaan uit gevoelige drukmeters op de zeebodem. Schommelingen in de druk die op een tsunami kunnen duiden, worden opgevangen.De metingen gaan naar alarmcentrales over de hele wereld, waar wetenschappers ze analyseren en het risico inschatten.

In 2004 werd Indonesië al een paar minuten na de zeebeving door een tsunami getroffen. Een waarschuwingssysteem had hier geen verschil gemaakt, maar mensen in andere landen zouden wel de kans hebben gehad te vluchten. Daarom hebben meerdere landen geïnvesteerd in moderne systemen om zich te beveiligen tegen tsunami’s.

Tsunami boei

© Shutterstock