Films van op hol geslagen weer

Veel weersverschijnselen treden aantoonbaar vaker en heviger op. Overal op aarde maken beroeps- en amateurfotografen films van het weer, vooral als het er heftig aan toe gaat.

crazy weather

Op de Fiji-eilanden raast een tropische cycloon door de straten en rukt de daken van de huizen. In Phoenix in de VS rolt een kilometers hoge stofstorm over de stad. En in het Australische East Creek verandert een parkeerterrein in een autozwembad.

Waterdamp is de motor van zwaar weer

Het weer wordt deze jaren steeds extremer. De onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de VN, hebben aangetoond dat regenbuien heviger worden, de perioden van droogte langer en de cyclonen vernietigender.

Naar alle waarschijnlijkheid komt dit doordat we steeds meer CO2 de atmosfeer in pompen, waardoor de temperatuur stijgt. Als het warmer wordt verdampt er meer water, en waterdamp is nu net de motor achter het woeste weer.

Het wordt nog erger

De prognose luidt dat de meeste weersverschijnselen nog intenser worden. Over de hele wereld maken mensen zich op voor de strijd tegen het alsmaar vijandiger klimaat, maar ze hebben nog wel tijd om veel weersverschijnselen te filmen. We hebben een selectie gemaakt van een aantal spectaculaire beelden, die je hieronder kunt zien.

Lees meer over het weer dat op hol slaat in het grote artikel in Wetenschap in Beeld 5/2013, dat je met deze knop kunt downloaden.

Bekijk de clips

Tornado

Tropische cycloon

Stofstorm

Extreme regenval

Overstroming

Droogte