Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bevende berg dreigt Noors dorp weg te vagen

De Noorse autoriteiten vermoeden dat de gemeente Rauma in de rode gevarenzone zit. Er zijn meerdere inwoners geëvacueerd omdat de berg Mannen wederom dreigt in te storten.

Fantefilm Fiksjon

Afgelopen maandag zijn meerdere inwoners van de Noorse gemeente Rauma in de provincie Møre og Romsdal geëvacueerd vanwege gevaar voor vallende rotsblokken.

Half juni hebben de Noorse autoriteiten het dreigingsniveau al verhoogd naar geel. Zondag werd dit opgeschaald naar oranje en later rood.

Dat gebeurde omdat de 1300 meter hoge berg Mannen dreigt te bezwijken door hevige regenval en aardverschuivingen.

De seismische beweging is daardoor versneld, aldus het Noorse directoraat voor waterbeheer en energie in een persbericht.

En die dreiging is voelbaar. Deskundigen verwachten dat er maar liefst 120.000 kubieke meter aan rotsblokken zal vallen, waarschijnlijk van ongeveer 1000 meter hoogte.

Best bewaakte mogelijke ramp

Uit de monitoring van het berggedeelte Veslemannen blijkt dat er de laatste jaren bij hevige regenval veel en grote aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Naar aanleiding daarvan zijn er meermaals inwoners van de gemeente Rauma geëvacueerd.

Het is niet de enige plek in Noorwegen waar een loodzware rotsformatie complete dorpen dreigt weg te vagen. Ook bij drie andere bergen, die dag en nacht in de gaten worden gehouden, is het risico op aardverschuivingen groot.

Dit gaat om de Hegguraksla, Nordnesfjellet en Åknes. Die laatste is waarschijnlijk de best bewaakte potentiële natuurramp ter wereld.

Tsunami ligt op de loer

De Åknes, die ook in de provincie Møre og Romsdal ligt, kan vandaag, morgen of over 10 jaar met zijn 150 miljoen ton gesteente vanaf 900 meter hoogte in de diepte van de Sunnylvsfjord storten.

Computermodellen en tests met een schaalmodel laten zien dat er dan een vloedgolf van 70 meter hoog kan ontstaan, die het dorp Geiranger compleet van de kaart veegt.

De circa 250 inwoners krijgen echter ruim op tijd bericht. Dat is althans de bedoeling. Seismische sensoren hebben hun gevoelige blik continu op het binnenste van de berg gericht. Webcamera’s, laserafstandsmeters en telescoopstangen melden zelfs de kleinste bewegingen.

En geologen zijn alert op de 600 meter lange en 20 meter diepe scheur, die steeds groter wordt. Op sommige plekken met wel 15 centimeter per jaar.

Dat komt doordat de Åknes rust op een zogeheten glijvlak. Het glijvlak is ontstaan doordat het gesteente waaruit de berg voornamelijk bestaat, gneis, op een diepte van 100 meter afgesleten en poreus is. Dat vermindert de wrijving, waardoor de kans toeneemt dat alles boven het glijvlak gaat schuiven en in de fjord belandt.

Dat de aardverschuiving gaat plaatsvinden, staat vast. De vraag is alleen: wanneer?

De kwetsbare anatomie van de Åknes

1 / 4

Lees ook:

TheWave1
Tsunami

Tsunami bedreigt Noors dorp

3 minuten
Aardbeving doet weg instorten
Aardbeving

Aardbevingen kunnen ruimte en tijd verplaatsen

11 minuten
Tsunami

Tsunami kan op elk moment de VS treffen

16 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg