Wetenschappers dachten tot nu toe dat de tsunami het einde betekende voor Doggerland, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat Doggereiland de tsunami doorstond en nog honderden jaren daarna bewoonbaar was, misschien zelfs wel 1000.
Boormonsters tonen waterbewegingen
Geologen van de Britse universiteit van Bradford analyseerden boorkernen van de zeebodem bij de Engelse oostkust. Die bevatten duidelijke sporen van de tsunami.
De geologen kunnen eraan aflezen dat het water doordrong tot in de dalen, en bomen meesleurde toen het zich weer terugtrok.
In de boormonsters zit DNA van die bomen onder andere lagen, die aanwijzingen bevatten dat het land later weer droog werd. Dat betekent dat Doggereiland de ramp moet hebben doorstaan.
De onderzoekers onderbouwden de conclusie met computersimulaties van de tsunami, die rekening houden met de vorm van de kusten en de structuur van de zeebodem.
De tsunami blijkt Doggereiland niet al te zwaar te hebben getroffen. De steentijdmensen konden dan ook op het eiland blijven tot de zeespiegel zo’n 7000 jaar geleden zodanig gestegen was dat alleen de Doggerbank nog over was, 13 meter onder zeeniveau.