Jordskælv 17/2014

De zwaarste aardbevingen

De afgelopen eeuw hebben camera's de verwoestingen van de zwaarste aardbevingen vastgelegd. Hier zie je de vijf krachtigste.

9 januari 2015 door Erik Wied

De 5 zwaarste aardbevingen sinds 1900

1. Valdivia, Chili, 22 mei 1960 Kracht: 9,5 op de Schaal van Richter

De aardbeving is de zwaarste die ooit met seismografen is gemeten. De daaropvolgende tsunami kwam helemaal tot aan Nieuw-Zeeland en Alaska. Rond de 6000 mensen kwamen om.

2. Prins William Sound, Alaska, 27 maart 1964 Kracht: 9,2 op de Schaal van Richter

De op een na krachtigste aardbeving in de moderne tijd trof een dunbevolkt gebied, waardoor het dodental beperkt bleef tot rond de 140.

3. Sumatra, Indonesië, 26 december 2004 Kracht: 9,1 op de Schaal van Richter

Bij de zeebeving kwam er een 30 meter hoge tsunami op gang, die meer dan 14 landen aan de Indische Oceaan overspoelde, waaronder veel toeristische trekpleisters. Verschillende gebieden in onder meer Sri Lanka en Thailand werden finaal verwoest, en de tsunami maakte zelfs in Zuid-Afrika nog dodelijke slachtoffers.

75 procent van de westkust van Sumatra werd in puin gelegd en hele steden verdwenen in zee. Het aantal doden bedroeg 227.000.

4. Sendai, Japan, 11 maart 2011 Kracht: 9,1 op de Schaal van Richter

De zeebeving en de daaropvolgende tsunami leidden tot meer dan 18.000 dodelijke slachtoffers in Japan en verwoestingen die in de miljarden liepen. Het water veroorzaakte ook een meltdown in drie reactoren van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi.

5. Kamtsjatka, Rusland, 5 november 1952 Kracht: 9,0 op de Schaal van Richter

Het epicentrum lag zo'n 130 kilometer uit de kust van het schiereiland Kamtsjatka. Verschillende tsunami's doodden ongeveer 2500 mensen in de dorpen aan de kust.

Lees meer over het voorspellen van aardbevingen

Geologen hebben een methode ontwikkeld om te voorspellen waar zware aardbevingen zullen plaatsvinden. Door de ergste klappen sinds 1900 te analyseren hebben ze mechanismen gevonden die aardbevingsgebieden bijzonder riskant maken.

Lees meer over aardbevingen en het voorspellen ervan in Wetenschap in Beeld 2/2015:

HOE ZWAAR?

? De Schaal van Richter geeft de kracht van een aardbeving aan door middel van de vrijgekomen energie.

? De kracht wordt bepaald door de hoogste uitslag op een seismograaf af te lezen en om te rekenen naar de uitslag op een seismograaf 100 kilometer van het epicentrum.

? Er is geen theoretische bovengrens aan de kracht van een aardbeving, maar een score boven de 9,5 wordt als geofysisch onmogelijk gezien.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: