Shutterstock
Ruwe diamant

Diamanten verklaren mysterieuze aardbevingen

Kleine onzuiverheden in diamanten hebben onderzoekers op het spoor gebracht van de manier waarop aardbevingen diep in de bodem ontstaan.

Met computersimulaties hebben geologen een mogelijke verklaring gevonden voor een bepaald type aardbevingen dat ontstaat op diepten waar dat helemaal niet zou moeten kunnen.

Meestal ontstaan aardbevingen op diepten tot zo’n 70 kilometer. Massieve rotsplaten wrijven tegen elkaar, waardoor er spanning ontstaat.

Die spanning komt vrij in de vorm van een aardbeving, die een ramp aan de oppervlakte kan veroorzaken.

Dieper onder de grond is het gesteente door de hitte zo zacht dat de spanningen zich niet op dezelfde manier kunnen opbouwen, maar toch worden op diepten van 300 tot 700 kilometer nog aardschokken veroorzaakt.

Geslepen diamant

Alleen de fijnste diamanten worden geslepen en in sieraden verwerkt.

© Shutterstock

3 feiten over diamanten

Wetenschappers vermoedden dat dit het gevolg kan zijn van een ander proces. Hierbij komt water plotseling vrij en laat het een holte achter die het gesteente doet instorten, waardoor een aardbeving ontstaat.

Het lastige is alleen dat geologen niet konden verklaren hoe het water zo diep kon komen. Maar nu hebben diamanten een team van wetenschappers op het spoor van een verklaring gebracht.

De edelstenen worden op honderden kilometers diepte onder hoge temperatuur en druk gevormd uit koolstof, en daarbij is water nodig.

Diamanten bevatten kleine onzuiverheden uit het omringende materiaal, en uit analyse is gebleken dat sommige daarvan mineralen zijn die van het oppervlak komen.

Gesteente houdt water vast

Dit bracht de onderzoekers ertoe de neerwaartse geologische bewegingen met de computer te simuleren, en de conclusie is dat oud gesteente van de oppervlakte water kan vasthouden en omlaag kan voeren.

Wanneer de temperatuur 580 °C bereikt, kan het gesteente het water niet langer vasthouden, dat dan vrijkomt, holten vormt en de diepe aardbevingen veroorzaakt.