Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zo ontstaan aardbevingen

Aardbevingen behoren tot de gevaarlijkste natuurverschijnselen op aarde. Maar de trillingen zelf zijn niet dodelijk – dat zijn de gevolgen ervan, zoals ingestorte gebouwen, lawines en tsunami's. Lees hier hoe aardbevingen ontstaan.

Aardbevingen ontstaan als de opgebouwde spanningen in de aardkorst vrijkomen. Ze komen vooral in tektonisch actieve zones voor, waar de aardplaten die de korst vormen, aan elkaar grenzen. Een aardbeving is het resultaat van de plotselinge beweging van twee aardplaten of schollen: als de kracht die aardplaten langs elkaar doet schuiven groter is dan de kracht die ze tegen elkaar duwt, ontstaan er aardbevingen.

De San Andreas-breuk bij de stad San Francisco in Californië, VS, is een van de bekendste bronnen van aardbevingen. De breuk wordt gevormd door de vlakte waarop de Pacifische schol langs de Noord-Amerikaanse schol schuift.

Ten westen van de breuk trekt de aardkorst naar het noorden, ten oosten van de breuk naar het zuiden.

Geologen noemen dit type een transforme plaatgrens. Transforme plaatgrenzen zijn – samen met gebieden waar de ene aardplaat onder de andere duikt – de meest frequente bron van aardbevingen.

In de praktijk betekent dit dat tot 80 procent van de aardbevingen rond de Stille Oceaan voorkomen, waar de twee typen plaatgrenzen veel voorkomen.

De enige rustige plaatgrens vind je waar er nieuwe zeebodem gevormd wordt tussen twee platen. Daar worden zelden spanningen opgebouwd en vinden er nauwelijks aardbevingen plaats.

Gebouwen en branden na aardbevingen zijn dodelijk

Als mensen omkomen tijdens een aardbeving, is het niet door de trillingen zelf.

Vaak komen mensen om het leven in gebouwen die instorten of in de branden die ontstaan doordat brandende stukken hout of kolen uit de haard worden geslingerd, gasleidingen knappen en er kortsluiting in elektriciteitskabels ontstaat.

De tsunami van 2004 werd veroorzaakt door de krachtigste aardbeving in 40 jaar. Enkele maanden later vond er in de regio nog een zware aardbeving plaats.

Lees ook:

Aardbeving
Aardbeving

Q&A: Is het mogelijk aardbevingen te stoppen?

1 minuut
ruins after earthquake
Aardbeving

Aardbeving: Komen er meer aardbevingen?

2 minuten
Aardbeving

3 nieuwe technieken als redding bij aardbevingen

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg