Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ruins after earthquake
Natuur - Aardbeving

Komen er meer aardbevingen?

Het lijkt alsof er wereldwijd steeds meer aardbevingen zijn. Is dat ook zo?

De frequentie van aardbevingen is tamelijk constant, al varieert het aantal per jaar. Als je kijkt naar het aantal schokken met een kracht van 7 à 8 op de schaal van Richter, dan zijn er gemiddeld 17 per jaar. Soms zijn er maar zes, zoals in 1986 en 1989, of meer dan 30, zoals in 1943, maar over een lange periode – bijvoorbeeld 50 of 100 jaar – is het aantal aardbevingen constant.

Als er bij vlagen meer aardbevingen lijken te zijn, komt dat doordat alleen de zeer zware of vernietigende schokken het nieuws halen, zoals aardbevingen die tot een tsunami leiden. Vanuit een menselijk standpunt bezien kan het effect van een aardbeving niet worden aangeduid met een getal op de een of andere schaal; dan zouden we in levens, materiële schade en economische verliezen moeten rekenen.

Van de 17 jaarlijkse aardbevingen die een kracht hebben van 7 à 8 op de schaal van Richter, is er misschien maar één zo verwoestend dat we erover horen. En we onthouden wel de aardbeving die Haïti trof op 12 januari 2010 en mogelijk wel 300.000 mensen het leven heeft gekost – maar de aardbeving die zes weken later de Japanse Riukiu-eilanden trof, zijn we vergeten. En dat terwijl ze beide een kracht van 7,0 op de schaal van Richter hadden.

Dat het aantal schokken over een lange periode constant is, is logisch als je denkt aan de achterliggende processen. De korst van de aarde beweegt als gevolg van een gelijkmatige kracht binnen in de aarde. In een zone waar twee platen botsen, wordt geleidelijk aan spanning opgebouwd. Bij aardbevingen komt daardoor steeds een vergelijkbare hoeveelheid energie vrij.

Lees ook:

Richter magnitude scale
Aardbeving

Schaal van Richter was bedoeld voor Californië

2 minuten
Aardbeving

Zo werkt de schaal van Richter

5 minuten
Aardbeving doet weg instorten
Aardbeving

Aardbevingen kunnen ruimte en tijd verplaatsen

11 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg