3 nieuwe technieken die ons tegen aardbevingen kunnen beschermen

De schokken worden door boomkruinen opgevangen of tot onderaardse pieptonen omgevormd. Er zijn diverse methoden om aardbevingen af te zwakken. En nu zijn de onderzoekers klaar om het eerste systeem te testen dat kwetsbare gebouwen 'onzichtbaar' voor de schokken moet maken.

Een aardbeving zoals de beving die Taiwan in februari 2016 trof, kan in de toekomst afgezwakt of weggeleid worden.

© VCG/Getty Images

Al duizenden jaren worden gebouwen voorzien van schapenvachten, rubberen membranen en kogellagers om ze tegen de verwoestende schokken van een aardbeving te beschermen. Maar nu willen onderzoekers aardbevingen afzwakken voordat ze ons bereiken.

Aardbevingen moeten met behulp van een aantal technieken afgezwakt, verspreid en weggeleid worden. In eerste instantie om de vitale infrastructuur van bijvoorbeeld ziekenhuizen en kerncentrales te beschermen, maar op de lange termijn zullen hele steden tegen deze natuurramp worden beveiligd.

1. Palen verspreiden aardbevingsgolven

Het verst zijn onderzoekers met ondergrondse kringen van betonnen palen die met een steeds kleinere tussenruimte worden geplaatst.

Als een aardbeving de palen treft, worden de schokken verspreid en weggeleid en zijn ze eenmaal voorbij de binnenste kringen, dan zijn er slechts wat ongevaarlijke rimpelingen van over.

2. Wortels en kruinen slokken de aardbeving op

De kringen met betonnen palen kunnen gebouwen beschermen, maar geen hele steden. Maar dat kunnen hoge bomen. De schommelingen van de aardbevingen kunnen zich voortplanten in de kruinen van de bomen.

De allerkrachtigste aardbevingen vereisen bomen die honderden meters hoog zijn. Hiervoor kun je eventueel ook gigantische windmolens plaatsen die de schokken opvangen.

3. Aardbeving wordt in pieptoon omgevormd

Grote, geperforeerde stalen cilinders worden ingegraven en kunnen in theorie de drukgolven van de aardbeving omvormen in minder gevaarlijke geluidsgolven. Op dezelfde manier als dat je lucht in een houten fluit blaast.

Een aardbeving met een sterkte van 8 op de schaal van Richter veroorzaakt een geluidsgolf van 160 decibel, wat ongeveer hetzelfde is als de knal van een schot uit een hagelgeweer.