Aardbeving

Ingestorte gebouwen

Aardbevingen schudden de planeet op

Aardbevingen komen van nature op alle continenten voor. De aardkorst bestaat uit zeven grote tektonische platen en enkele kleine. De platen kunnen zich over duizenden kilometers uitstrekken en zijn tot 200 kilometer dik. Ze zijn constant in beweging en kunnen grote hoeveelheden energie afgeven. De gebieden die het meest vatbaar zijn voor aardbevingen liggen tussen twee of meer tektonische platen. Er zijn circa 20.000 aardbevingen per jaar, waarvan de meeste zwakke aardbevingen zijn die mensen niet kunnen voelen. De kracht van een aardbeving wordt gemeten op de schaal van Richter met behulp van een seismograaf. Hoe hoger de plek van de aardbeving op de schaal, hoe heviger en destructiever hij is. Er zijn 15 aardbevingen per jaar van een 7 of hoger op de schaal van Richter. Ga op ontdekking in ons archief en leer hier meer over aardbevingen.

Hoe ontstaat een aardbeving?

De constante activiteit in de aardkorst is de oorzaak van aardbevingen en de zwaarste aardbevingen ontstaan ​​wanneer een plaat onder een andere plaat wordt geperst. Dit gebeurt in zogeheten subductiezones, die vanaf het oppervlak tot 700 kilometer diepte kunnen voorkomen. Deze aardbevingen bereiken vaak de top van de schaal van Richter.

In Europa worden met name Griekenland, Turkije en Italië door aardbevingen getroffen, en in het oosten vooral Japan, Indonesië, China en Iran. Die landen liggen allemaal dicht bij de grens tussen twee of meer platen.

Seismograaf meet aardbeving

© Shutterstock

De aardbeving in Haïti

In 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving van 7 op de schaal van Richter. Het officiële dodental wordt geschat op 300.000 mensen, terwijl 3 miljoen mensen schade ondervonden, die opliep tot circa 8 miljard dollar. In Haïti hebben miljoenen mensen te kampen met woningnood, en het land worstelt nog steeds met de gevolgen van de aardbeving.

De aardbeving in Japan

In 2011 werd Japan getroffen door de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van het land. Ze haalde een 9 op de schaal van Richter en veroorzaakte een enorme tsunami die onder meer grote delen van de stad Fukushima verwoestte. Meer dan 200.000 mensen werden geëvacueerd en circa 26.000 kwamen er om het leven. De kerncentrale van de stad liep veel schade op, en de meltdown had zo erg kunnen zijn als het ongeluk in Tsjernobyl.

Haïti Port-au-Prince

© Shutterstock