Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Natuur - Natuurrampen

3 technieken moeten voorkomen dat we worden weggevaagd

De aarde is een onveilige plek. Het enige wat vaststaat is dat de volgende ramp elk moment voor de deur kan staan. Gelukkig wordt er gewerkt aan technologieën om sluimerende supervulkanen te doven, planetoïden met koers naar de aarde af te buigen en de temperatuur van de aarde in bedwang te houden.

1 – VULKAANUITBARSTING:

Afkoeling en betonstoppers ontwapenen supervulkanen

© Giphy

Geologen boren in gewone vulkanen en supervulkanen als Campi Flegrei in Italië om bewakingssensoren te plaatsen of om de geothermische energie te gebruiken. Maar in de toekomst kan de techniek ook worden gebruikt om een dreigende vulkaanuitbarsting in de kiem te smoren. In een rapport uit 2018 vergeleken Amerikaanse onderzoekers 38 technologische voorstellen voor het ontwapenen van supervulkanen. Enkele veelbelovende methoden zijn het koelen van magma of de krater vol beton storten. Enkele veelbelovende methoden zijn:

  • Het magma minder vloeibaar maken, zodat het niet goed kan opwellen. Dit wordt bereikt met een koelmiddel of met stoffen die de chemische samenstelling van de vulkaan veranderen.

  • De druk verlichten door magma op te pompen of gassen uit de magmakamers te laten ontsnappen die anders bellen zouden vormen en dan tot een uitbarsting kunnen leiden.

  • De aardkorst versterken boven een magmakamer, zodat die niet zo snel breekt. Geologen kunnen beton in scheuren in de krater gieten of het gesteente op de vulkaan koelen.

  • Het smeltpunt van magma verhogen door de druk op de vulkaan te vergroten. Dat kan door extra materiaal op magmakamers te storten of bodemwater te vervangen door zware vloeistof.

2 – METEORIETINSLAG:

Kernsonde gaat op planetoïde af

© Mikkel Juul Jensen

Een planetoïde met een koers naar de aarde kan worden afgebogen met sondes. Als we twee sondes vlak na elkaar sturen, kan de eerste een inslagkrater in de planetoïde maken, wat het effect vergroot als de tweede hem treft met een kernlading. Zo kan de planetoïde in een baan belanden waarin hij de aarde niet bedreigt.

3 – KLIMAATCATASTROFE:

CO2-winning stabiliseert het klimaat

© CarbonEngineering.com

Het broeikasgas CO2, dat vandaag de dag de wereld verwarmt, is de sleutel tot het klimaatbeheer op de lange termijn. Het Zwitserse bedrijf Climeworks bouwde in 2017 de eerste commerciële centrale die CO2 uit de atmosfeer haalt en opslaat. De technologie vertraagt het effect van de te grote uitstoot van CO2. En tegen de volgende ijstijd kunnen we CO2 opnieuw in de atmosfeer pompen, zodat de temperatuur stijgt.

Wil je voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën? Neem dan een abonnement op Wetenschap in Beeld. We hebben allerlei mooie aanbiedingen voor je.

Lees ook:

Natuurrampen

Atlantis van het noorden overleefde tsunami in de steentijd

3 minuten
Tsunami

Tsunami kan op elk moment de VS treffen

16 minuten
Natuurrampen

Bosbranden voeden vuurkolken en vlammentornado’s

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg