Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Natuurrampen

natuurramp orkaan

Natuurkrachten verwoesten alles

In korte tijd kan een natuurramp alles op zijn pad verwoesten en veranderen. Als de rampspoed toeslaat, is de schade groot en kunnen veel mensenlevens verloren gaan. Maar wat gebeurt er precies bij een tsunami, aardbeving, overstroming of vulkaanuitbarsting? En wat kunnen we doen om ons voor te bereiden, zodat de schade hopelijk binnen de perken blijft? Op deze pagina hebben we onze beste artikelen over natuurrampen bijeengebracht. Lees alles over de nietsontziende en onvoorspelbare krachten van de natuur en steek iets op over de nieuwste uitvindingen in de strijd tegen natuurrampen.

Wat is een natuurramp?
© Shutterstock

Wat is een natuurramp?

Een natuurramp is een ramp die niet door de mens veroorzaakt is, maar door de natuur zelf. Wereldwijd hebben natuurrampen talloze mensen het leven gekost en enorme verwoestingen aangericht.

Natuurrampen zijn niet tegen te houden, maar in de loop der jaren zijn er veel manieren bedacht om ze te kunnen zien aankomen en om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de onstuitbare en onvoorspelbare krachten van de natuur.

Er worden drie soorten natuurrampen onderscheiden:

  • Hydrologische natuurrampen: Rampen die met water te maken hebben, zoals tsunami’s en overstromingen.
    • Geologische natuurrampen: Rampen die aan of onder het oppervlak van de aarde beginnen. Voorbeelden zijn aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en lawines.
  • Klimatologische natuurrampen: Rampen die met weer en wind te maken hebben in de breedste zin van het woord. Denk aan tornado’s, orkanen, hittegolven en sneeuwstormen.

Daarnaast zijn er aparte categorieën voor branden, epidemieën en rampen die hun oorsprong in de ruimte hebben.

tsunami

De ergste natuurrampen in de geschiedenis

In de loop der tijden hebben de verwoestende en dodelijke rampen die de natuur veroorzaakt talloze mensen het leven gekost. Met name Bangladesh en China hebben te maken gehad met veel van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis. De aardbeving in de Indische Oceaan in 2004 was een van de grootste natuurrampen van onze tijd. Deze zeebeving vond plaats bij het Indonesische eiland Sumatra. De beving had een kracht van 9,3 op de schaal van Richter en veroorzaakte meerdere tsunami’s van soms wel 30 meter hoog aan de kust van acht Aziatische landen: Indonesië, India, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, de Maldiven, Maleisië en Bangladesh. De tsunami’s zaaiden dood en verderf op zo’n 10 procent van het aardoppervlak en maakten circa 280.000 slachtoffers.

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg