Shutterstock

Zindelijke koeien moeten het milieu ontzien

Om de verontreiniging door koeienvlaaien te verminderen, hebben onderzoekers koeien zindelijkheidstraining gegeven.

De meeste koeien lopen vrij rond en laten hun uitwerpselen en urine in de stal of in de wei vallen waar het ze uitkomt.

Op het veld kunnen koeienvlaaien en -urine de bodem en het grondwater verontreinigen, en ammoniak uit koeienmest breekt af tot distikstofmonoxide (ook bekend als lachgas), een zeer krachtig broeikasgas.

Om de vervuiling aan te pakken, heeft een internationaal onderzoeksteam nu geslaagde proeven gedaan met het zindelijk maken van kalveren.

koe, toilet

In de proef werden de kalveren beloond voor het gebruik van het speciale koeientoilet.

© FBN

In een proefstal richtten de onderzoekers een speciaal toilet voor kalveren in, waar de uitwerpselen werden opgevangen en op de juiste wijze afgevoerd.

Koeien houden hun poep en plas normaal niet op, dus als onderdeel van de training kregen de dieren een beloning als ze op de juiste plek gingen. Plasten ze ernaast, dan was een straal koud water hun deel.

De methode werkte zoals bedoeld. Van de 16 kalveren in de proef hebben er 11 binnen een paar weken geleerd naar het toilet te gaan. Dat is een hoger slagingspercentage dan wanneer kleine kinderen zindelijk moeten worden.

VIDEO: Zie een kalf naar het toilet gaan.

In moderne stallen gaan koeien zelf naar de melkmachine wanneer ze de melk kwijt moeten.

De onderzoekers hopen dat het koeientoilet op dezelfde manier een vast onderdeel van de stal kan worden, ten voordele van het milieu, de boeren en de koeien zelf.