Shutterstock
Sigarettenpeuk op de grond

WHO waarschuwt: Tabak verpest onze planeet

Elk jaar komen er 4,5 biljoen sigarettenfilters op stoepen, stranden en in de zee terecht. En ze bevatten griezelige stoffen die ons milieu in sijpelen. Daarom komt de WHO nu met een vergaand voorstel voor alle landen.

Je weet ongetwijfeld dat sigaretten heel ongezond zijn voor je lichaam. Maar wist je ook hoe ongezond ze zijn voor onze planeet?

De tabaksindustrie kost de aarde elk jaar meer dan 600 miljoen bomen, 200.000 hectare land en 22 miljard ton water.

En dat is nog niet alles. De pakjes peuken laten ook een spoor van zichtbare en onzichtbare vervuiling achter:

‘Tabak is een van de meest vervuilende producten op aarde, en bevat meer dan 7000 giftige chemicaliën, die in de natuur terechtkomen na gebruik,’ vertelt dr. Rüdiger Krech, directeur gezondheid bij de WHO.

Daarom roept de organisatie nu alle landen op om de industrie verantwoordelijk te maken voor het opruimen van vervuiling, en om sigarettenfilters te verbieden.

Zakje snus onder bovenlip
© Shutterstock

Het oordeel van de wetenschap: Zo gevaarlijk is snus vergeleken met sigaretten

Het gebruik van snus is in veel landen aan het stijgen. Maar hoe werkt snus? Hoeveel nicotine zit er in de zakjes die je onder je lip stopt? En wat is eigenlijk slechter voor je gezondheid – sigaretten of snus?

Bekijk het antwoord HIER, en kom erachter hoe belangrijk één factor is bij het bepalen wat gevaarlijker is.

Biljoenen sigarettenfilters teisteren de aarde

Die waarschuwing staat in een nieuw rapport dat de WHO eind mei uitbracht in verband met de Werelddag zonder tabak.

In dat rapport wordt onder meer geschat dat er maar liefst 4,5 biljoen sigarettenfilters op stranden, op de stoep en in het zeewater terechtkomen.

De filters bevatten de moeilijk af te breken en mogelijk gevaarlijke microplastics en zijn de op één na grootste bron van plasticvervuiling ter wereld.

Meer over de microscopische plasticdeeltjes en het mogelijk schadelijke effect op onze gezondheid lees je hier!

Ook is er volgens de WHO geen enkel bewijs dat de filters in sigaretten daadwerkelijk gezondheidsvoordelen opleveren.

De getallen: Zo schadelijk is tabak voor de aarde

WHO: Verbied sigarettenfilters, net als rietjes

Daarom roept de WHO politici op om sigarettenfilters net zo te behandelen als soortgelijke producten: als wegwerpplastic. Net zoals plastic rietjes en wegwerpservies, dat in meerdere landen ook verboden is.

Bovendien raden ze landen aan om de tabaksindustrie verantwoordelijk te stellen voor het oplossen van milieuschade − in plaats van belastinggeld te gebruiken, zoals vaak nu het geval is.

Als voorbeeld gebruikt de WHO onder andere landen als Spanje en Frankrijk, en plekken als Californië en San Francisco, die een ‘uitgebreide wetgeving voor producentenverantwoordelijkheid’ hebben ingevoerd op grond waarvan de industrie zelf de vervuiling moet opruimen.