Shutterstock
Plastic flessen - recycling

Plantaardig plastic is binnenkort 100 keer herbruikbaar

GOED NIEUWS IN CRISISTIJD: Britse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om plantaardig plastic telkens opnieuw te recyclen. Nu hopen ze dat de techniek ook toepasbaar is bij andere soorten plastic, zodat we de curve van de wereldwijde plasticproductie snel platter kunnen maken.

Er worden jaarlijks honderden miljoenen tonnen plastic geproduceerd, en hoewel er steeds meer gerecycled wordt, is dat een groot probleem.

Hergebruikt plastic is namelijk vaak van een slechtere kwaliteit omdat het op dit moment omgesmolten moet worden, waardoor de eigenschappen veranderen.

Maar nu hebben onderzoekers van de universiteiten van Bath en Birmingham een methode ontwikkeld om plantaardig plastic af te breken tot de oorspronkelijke bouwstenen, zodat het telkens opnieuw kan worden gebruikt om producten te maken van dezelfde kwaliteit als het origineel.

De methode is gebaseerd op een chemische recycletechniek en maakt gebruik van milieuvriendelijke katalysators die de afbraak van het plastic bevorderen.

Tests met plastic flessen

Tot nu toe is de methode getest op het plantaardige plastictype PLA, dat weliswaar duurzamer is, maar niet vaak wordt gerecycled. De proeven zijn steeds op kleine schaal gedaan, maar de komende tijd worden ze uitgebreid. Bovendien willen de onderzoekers de methode ook beproeven met het plastictype PET, waar plastic flessen vaak van zijn gemaakt.

De wetenschappers hopen dat de doorbraak de weg vrij kan maken voor een circulaire productie van plastic producten, waardoor op termijn de afvalproductie en de uitstoot van broeikasgassen flink kunnen dalen.