Carbon Engineering
CO2, faciliteit, Schotland

Nieuwe installatie moet 1 miljoen ton CO2 afvangen

In Schotland moet de grootste CO2-afvanginstallatie ter wereld komen. Deze kan even effectief CO2 afvangen als een bos met 40 miljoen bomen.

Om het broeikaseffect af te remmen mag de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer niet verder stijgen. De uitstoot kan worden beperkt door geen kolen, gas of aardolie meer te verbranden. Daarnaast kan een deel van het al uitgestoten CO2 worden afgevangen.

In Schotland is de grootste installatie ter wereld voor het afvangen van CO2 gepland. Hij moet per jaar een miljoen ton CO2 uit de atmosfeer halen – evenveel als 40 miljoen bomen doen.

CO2, installatie, Schotland

Het bedrijf Carbon Engineering heeft nog geen bouwgrond gevonden, maar naar verwachting wordt de installatie in 2026 opgeleverd.

© Carbon Engineering

De installatie haalt via een chemisch proces CO2 uit de lucht. De lucht wordt door grote turbines naar binnen gezogen en dan over een kunststof oppervlak geleid dat is gedrenkt in een onschadelijke kaliumhydroxide-oplossing. Hier bindt CO2 uit de lucht zich als een zout aan het kaliumhydroxide.

De oplossing wordt ‘gedestilleerd’, waardoor de concentratie CO2 hoger wordt, en ten slotte wordt het zout tot pillen geperst. Als die worden verbrand, kan het CO2 als gas worden opgevangen in drukflessen. De overige bestanddelen worden uitgescheiden en hergebruikt voor het afvangen van meer CO2.

Het afgevangen CO2 wordt opgeslagen in kalklagen diep in de bodem, waaruit deze niet kan ontsnappen.

Met een jaarlijkse capaciteit van 1 miljoen ton kan de installatie evenveel CO2 uit de lucht halen als 40 miljoen bomen. Een bos van die grootte beslaat 400 vierkante kilometer, de Schotse installatie maar een paar duizend vierkante meter.

De locatie ligt nog niet vast, maar het bedrijf achter het project, Carbon Engineering, verwacht dat de installatie in 2026 in gebruik is.

Ben je nieuwsgierig wat jouw CO2-voetafdruk is? Kom erachter met onze CO2-calculator!