In het ergste geval kunnen deeltjes van de chemische verbindingen leiden tot tijdelijke luchtvervuiling, vooral als er veel pijlen tegelijkertijd worden afgevuurd.
Een onderzoek van het tijdschrift Atmospheric Environment duidt er bijvoorbeeld op dat de zogeheten PM2,5-concentraties sterk stijgen op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, 4 juli.
🔎 MICRODEELTJES: 24 keer zo dun als een mensenhaar – en gevaarlijk:
PM2,5 wordt gebruikt om deeltjes te beschrijven met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer, zoals uitlaatdeeltjes of extreem kleine stukjes metaal.
De deeltjes zijn schadelijk voor mensen omdat ze diep in de longen kunnen belanden, waar ze de zeer kleine luchtholtes die normaal gesproken zuurstof naar de bloedbaan sturen, kunnen irriteren en afbreken. Zo kunnen ze dus de longfunctie dwars zitten.
Evenzo wijzen onderzoeken uit onder meer Nederland en Colombia uit dat de luchtvervuiling in steden op oudejaarsavond erger wordt.
Al een paar dagen na de nieuwjaarsviering lijkt de deeltjesvervuiling van de vuurpijlen echter weer te zijn verdwenen.
Landen leggen vuurwerk aan banden
Naast de directe luchtverontreiniging kan ook de neerslag van de zware metalen voor problemen zorgen.
In Stockholm, waar vroeger in verband met een bepaald festival in vijf dagen tijd 9 ton vuurwerk werd afgestoken, lag de neerslag van zware metalen uit het vuurwerk in die periode op circa 1 procent van de jaarlijkse neerslag in de stad.
Andere studies geven aan dat zware metalen uit vuurpijlen meren en rivieren kunnen vervuilen.
Omdat het afsteken van vuurwerk ook geluidsoverlast en zwaar letsel veroorzaakt, kiezen verschillende landen ervoor om het gebruik aan banden te leggen.
In veel landen, waaronder Nederland en België, zit vuurwerk afsteken er dit jaar sowieso niet in vanwege de coronacrisis.