Shutterstock

Hoeveel CO2 kunnen we besparen door minder hard te rijden?

Deense gemeenten willen de maximumsnelheid op de snelweg verlagen van 130 km/h naar 110 km/h om CO2 te besparen. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Een rijdende auto ondervindt diverse weerstanden, zoals de luchtweerstand en de rolweerstand tussen banden en weg. De vuistregel is: hoe langzamer je rijdt, hoe minder brandstof je verbruikt.

Dit komt doordat de luchtweerstand toeneemt met het kwadraat van de snelheid. De auto ondervindt bijvoorbeeld 28 procent meer luchtweerstand als je 80 km/h rijdt in plaats van 70 km/h.

Langzamer rijden voor klimaat en portemonnee

Uit cijfers van de Deense belangenorganisatie FDM blijkt dat de snelheidsverlaging een brandstofbesparing oplevert van zo’n 16 procent, wat een-op-een kan worden vertaald naar CO2. De auto stoot dus 16 procent minder CO2 uit bij 110 km/h dan bij 130 km/h.

Zo verbruik je bij een rit van 300 kilometer met 130 km/h in een auto die 1 op 15 rijdt 20 liter brandstof, terwijl dat bij 110 km/h 16,8 liter is.

Dat is een besparing van 7,5 kilo CO2, én het levert je 5,60 euro op bij een benzineprijs van 1,75 euro per liter. De reis duurt wel 24 minuten langer.

Rekening houdend met de verschillende rijpatronen van mensen en het aantal snelwegkilometers kan de snelheidsverlaging in Denemarken circa 250.000 ton CO2 per jaar besparen.

Drie milieuvriendelijke rijtips

Een lagere snelheid is niet de enige manier om de CO2-uitstoot van je auto omlaag te brengen.

© Shutterstock

1. Stroomlijnen

Oneffenheden verhogen de luchtweerstand en dus de CO2-uitstoot. Zo verhogen vier open ramen het brandstofverbruik met maximaal 8,5%. Een dakkoffer verhoogt het verbruik met 27%.

© Shutterstock

2. Snel schakelen

Een auto moet altijd in de hoogst mogelijke versnelling rijden, dan maakt de motor minder toeren. Het verschil in brandstofverbruik tussen twee versnellingen kan 20% zijn.

© Shutterstock

3. Bandenspanning checken

Autobanden met de aanbevolen spanning rijden het zuinigst. Als de bandenspanning daalt tot 3/4 van die waarde, stijgt het brandstofverbruik met 2%. Als hij daalt tot de helft, is dat 10%.