Shutterstock

Hoe vervuilend is speelgoed?

Ik heb gelezen dat de kledingindustrie heel vervuilend is, maar hoe zit het eigenlijk met de speelgoedproducenten?

De vervuiling van de speelgoedindustrie komt voornamelijk van plastic speelgoed, dat giftige chemicaliën zoals ftalaten bevat.

Die maken kunststoffen zoals pvc zachter, maar sommige ftalaten kunnen de vruchtbaarheid aantasten en van andere wordt vermoed dat ze de kans op astma bij kinderen verhogen.

Sommige ftalaten zijn in de hele EU verboden, en een aantal landen heeft zelf extreem lage grenswaarden vastgesteld voor ftalaten in kinderproducten.

Desondanks trof het Europees Milieubureau in 2019 bij een analyse van data uit de lidstaten in totaal 248 soorten speelgoed aan met te hoge concentraties ftalaten.

88 procent van het speelgoed dat in 2019 in de EU van de markt werd gehaald wegens te hoge concentraties gifstoffen, kwam uit China.

9 procent van die 248 soorten vormde een ‘ernstig gezondheidsrisico’.

Speelgoed vervuilt overal

Volgens het VN-Milieuprogramma is de speelgoedbranche de industrie die wereldwijd het meeste plastic verbruikt. 90 procent van het speelgoed is van plastic, en het jaarlijkse verbruik is circa zes miljoen ton. Dit betekent dat de speelgoedindustrie ook verantwoordelijk is voor een deel van de vervuiling door microplastics.

Lego is van plastic, maar 97 procent van de eigenaren zou de blokjes bewaren of doorgeven, waardoor ze niet eindigen als microplastics.

Microplastics zijn plasticdeeltjes kleiner dan 5 millimeter. Ze zijn vrijwel overal op aarde aangetroffen, ook in de mens, maar over de gezondheidseffecten is nog weinig bekend.

Over de uitstoot van broeikasgassen bestaan er geen data specifiek voor de speelgoedindustrie, maar de totale plasticindustrie is volgens de OESO verantwoordelijk voor 3,4 procent van de mondiale uitstoot.