Shutterstock

Hoe goed is het ecoprogramma van de vaatwasser?

Het ecoprogramma van de vaatwasser duurt een stuk langer dan de andere programma’s. Is het dan wel de moeite waard om het te gebruiken?

Door het ecoprogramma van je wasmachine of vaatwasser te kiezen, bespaar je water en stroom. Hoeveel je bespaart hangt af van het model.

De werking van het ecoprogramma is simpel: het verlengt de wastijd, zodat vaat of kleding langer aan water en zeep worden blootgesteld. Daardoor kun je met minder water en op een lagere temperatuur wassen.

Dat laatste is belangrijk voor het stroomverbruik, want de machines verwarmen het water met een elektrisch verwarmingselement.

Ecoprogramma bespaart duizenden euro’s

Volgens witgoedfabrikant Bosch kun je zo’n 523 kWh elektriciteit per jaar besparen door het ecoprogramma van de vaatwasser op 50 graden te gebruiken in plaats van het automatische programma.

Uit een vaatwassertest blijkt echter dat je deze besparingen teniet kunt doen als je kiest voor extra programma’s, zoals het droger maken van de vaat. De extra programma’s kunnen het stroomverbruik van het ecoprogramma 30-50 procent verhogen.

Uit de test blijkt ook dat het loont om de vaatwasser volledig in te laden. Zelfs als het ecoprogramma water en stroom bespaart bij een halfvolle machine, is die besparing slechts zo’n 10 procent vergeleken met een volle vaatwasser op een standaardprogramma.

Sinds maart 2021 moeten alle fabrikanten hun machines voorzien van het EU-energielabel, dat de energie-efficiëntie van machines rangschikt van A tot G.

523 kWh elektriciteit per jaar kun je besparen door het ecoprogramma van de vaatwasser te gebruiken in plaats van het automatische programma.