Shutterstock
Het opruimen van een olievlek

Hoe beïnvloeden olievlekken dieren?

Als een schip of boorplatform olie lekt, belandt die in de zee. Wat doet dat met de dieren, en waar komt de olie uiteindelijk terecht?

Aardolie is giftig. Dieren die met de olie in contact komen, kunnen hem in hun lichaam krijgen via de huid of de spijsvertering.

Gassen uit de olie kunnen ook in de longen en daarmee het bloed terechtkomen, met orgaanschade of een verzwakt afweersysteem tot gevolg.

Olie gevaarlijker door de zon

Onderzoek naar de olievlekken van het BP-boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010 stuitte onder meer op misvormde vissenjongen.

De onderzoekers toonden ook aan dat ultraviolette zonnestraling de olie 10 tot 100 keer giftiger maakte voor de eitjes en larven van vissen en ongewervelden aan het zeeoppervlak.

Olie beïnvloedt al het dierenleven

Dode vissen aan de waterkant
© Shutterstock

Vissen en schaaldieren bezwijken

Als de olie zinkt, worden alle dieren in het water getroffen. Dode vissen spoelen aan, maar ook bodemdieren als oesters, krabben en garnalen.

Dode vogel op het strand
© Shutterstock

Zeevogels vriezen dood

Zeevogels zijn heel kwetsbaar voor olievlekken. De olie vernietigt hun veren, waardoor ze niet meer kunnen vliegen, en ze kunnen doodvriezen door slechte isolatie.

Afhankelijk van de soort zinkt de olie direct of pas na een tijdje, als hij tenminste niet wordt opgeruimd.

Gelukkig hebben wetenschappers de laatste jaren organismen ontdekt die gelekte aardolie eten. Alcanivorax borkumensis is het meest effectief – een kleine, staafvormige bacterie die goed gedijt in warm, zuurstofrijk zout water.