Shutterstock

Gulzige nanospons kan dieren redden na olieramp

Wetenschappers ontwikkelden een goedkope en duurzame nanospons die 30 keer zijn eigen gewicht aan olie uit zee kan opzuigen en geen gevaar vormt voor het leven in zee.

Een ramp waarbij olie vrijkomt is het ergste wat er in een kustgebied kan gebeuren. Helaas komt het regelmatig voor, en de opruimwerkzaamheden zijn duur, inefficiënt en schadelijk voor de dieren die er leven.

Nu heeft een wetenschapsteam onder leiding van de Northwestern University in de VS een intelligente spons ontwikkeld die doelgericht 30 keer zijn eigen gewicht aan olie opzuigt zonder – alleen olie, geen water.

Als de spons verzadigd is, kun je hem gewoon uitwringen en kan hij opnieuw gebruikt worden zonder dat de werking minder wordt.

Spons is meer dan 25 keer te gebruiken

De baanbrekende uitvinding bestaat uit een magnetische nanolaag die olie aantrekt en water afstoot en op een gewone spons wordt aangebracht. Het op koolstof gebaseerde materiaal heeft een grote hoeveelheid kleine poriën die olie binden en water doorlaten.

Deze laag maakt de spons ‘intelligent’, want hij kan uit zichzelf water en olie uit elkaar houden.

De poriën houden de olie vast tot de spons uitgewrongen wordt, en dit kan meer dan 25 keer herhaald worden. Daardoor is de spons veel vaker herbruikbaar dan de materialen die nu toegepast worden.

Het indrukwekkendste is misschien dat de nanolaag op alle huis-, tuin- en keukensponzen aangebracht kan worden, die zo een soort ‘supersponzen’ worden. Je hoeft ze alleen maar in het materiaal te dopen en te laten drogen, dan zijn ze klaar voor gebruik. Hierdoor is de technologie goedkoop en eenvoudig grootschalig toepasbaar.

De wetenschappers denken dan ook dat hun uitvinding een doorbraak kan betekenen – niet alleen voor het opruimen van gelekte olie, maar ook als basis om sponzen te maken die andere ongewenste stoffen uit het water en de lucht kunnen zuigen.

De nanospons kan op drijvers worden aangebracht die in het vervuilde water worden gegooid. 12 inch is ruim 30 centimeter.

© Northwestern University

Dieren hebben er geen last van

De nieuwe oliespons kan op termijn een duurzaam alternatief bieden voor de methoden die nu na een olieramp worden ingezet: het chemisch afbreken of verbranden van de olie, het afschuimen van de oppervlakte of het verwijderen van de olie met absorberende materialen.

Al deze methoden hebben nadelen. Chemische afbraak is schadelijk voor dieren, bij verbranding komt CO2 vrij, afschuimen werkt niet bij hoge golven en absorberende materialen zijn duur en niet herbruikbaar.

De nieuwe spons daarentegen is goedkoop te produceren, herbruikbaar en scheidt olie van water zonder het milieu of dieren schade te berokkenen.