Door chips en bier te recyclen wil de snackfabrikant Walkers de CO2-uitstoot van het productieproces met 70 procent reduceren.
Dankzij een technologie die ontwikkeld is door de Britse start-up CCm is het mogelijk om in brouwerijen CO2 af te vangen en te gebruiken voor kunstmest uit aardappelschillen. De mest is weer bedoeld voor het telen van aardappels – en zo worden onze chips klimaatvriendelijker.
Het project combineert meerdere slimme uitvindingen om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te verminderen en een meer circulaire productieketen te creëren.
Bacteriën doen zich tegoed aan aardappelresten
Walkers heeft eerder een zogeheten methaniseringssysteem geïnstalleerd om de chips met duurzame energie te frituren. De aardappelschillenmest bouwt hierop voort.
Bij methanisering worden bacteriën gevoed met aardappelschillen in een zuurstofarme omgeving, waarna de bacteriën een biogas met methaan maken, dat verbrand kan worden voor elektriciteit.