Shutterstock

Britten maken mest van CO2, bier en aardappelschillen

Een nieuwe, groene techniek vormt overgebleven aardappelschillen uit chipsfabrieken en CO2 uit bier om tot duurzame kunstmest.

Door chips en bier te recyclen wil de snackfabrikant Walkers de CO2-uitstoot van het productieproces met 70 procent reduceren.

Dankzij een technologie die ontwikkeld is door de Britse start-up CCm is het mogelijk om in brouwerijen CO2 af te vangen en te gebruiken voor kunstmest uit aardappelschillen. De mest is weer bedoeld voor het telen van aardappels – en zo worden onze chips klimaatvriendelijker.

Het project combineert meerdere slimme uitvindingen om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te verminderen en een meer circulaire productieketen te creëren.

Bacteriën doen zich tegoed aan aardappelresten

Walkers heeft eerder een zogeheten methaniseringssysteem geïnstalleerd om de chips met duurzame energie te frituren. De aardappelschillenmest bouwt hierop voort.

Bij methanisering worden bacteriën gevoed met aardappelschillen in een zuurstofarme omgeving, waarna de bacteriën een biogas met methaan maken, dat verbrand kan worden voor elektriciteit.

Het restproduct – een deegachtige aardappelmassa – blijft over, en dat restproduct wil Walkers nu gebruiken voor de kunstmest.

De aardappelmassa wordt gemengd met de CO2 die in nabijgelegen brouwerijen bij de fermentatie van bier is opgevangen. Op die manier wordt de koolstofdioxide hergebruikt als verrijkte mest voor in de bodem – waar deze planten beter laat groeien.

Er zijn drie ingrediënten voor nodig

De hoofdingrediënten van de kunstmest zijn aardappelmassa, ammonium en koolstofdioxide. De vezelrijke aardappelresten worden omhuld met ammonium, dat eveneens een duurzame herkomst heeft, het is namelijk voedselafval.

Ammonium heeft als voordeel dat het in staat is om CO2 te absorberen – en CO2 heeft weer als voordeel dat het de ammoniumverbindingen stabiliseert, zodat die een bruikbaardere vorm kunnen krijgen voor bijvoorbeeld stikstof en kalium; twee belangrijke ingrediënten voor kunstmest.

🎬 Bekijk hoe de uitvinders hun techniek uitleggen:

Video

Walkers verwacht de aardappelmest volgend jaar te kunnen gebruiken, en in Groot-Britannië wordt de uitvinding gezien als een goed voorbeeld van een duurzaam project om CO2 op een circulaire manier te benutten.

Het project laat tegelijkertijd zien dat bedrijven als Walkers steeds beter doorkrijgen wat de voordelen van de circulaire economie zijn: door materialen die anders worden weggegooid opnieuw te gebruiken, kun je het klimaat én je eigen portemonnee een plezier doen.