Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blusmiddel moet natuur brandwerend maken

KLIMAATSTRIJD: Een nieuwe vloeistof kan in kwetsbare gebieden op de begroeiing worden gespoten en ruim 80 procent van de bosbranden voorkomen.

SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Australië, Zuid-Amerika en het westen van de VS kampen de laatste tijd met een veel groter aantal bosbranden dan voorheen. Alleen al in Californië zijn de gebieden die in de as gelegd worden vijf keer zo groot als 50 jaar geleden.

Maar nu hebben onderzoekers van de Stanford University in de VS een brandvertragende vloeistof ontwikkeld die moet voorkomen dat er branden uitbreken.

Brandvertragende vloeistof kleeft aan het gras

Bosbranden ontstaan meestal in lage vegetatie als gras. Een nieuwe, brandvertragende vloeistof blijft maandenlang aan het gras kleven en smoort branden in de kiem.

In samenwerking met de brandweer namen de wetenschappers gegevens van 305.000 bosbranden door die de laatste 10 jaar in Californië hebben gewoed.

84 procent ervan was ontstaan langs wegen en andere plaatsen waar veel mensen komen, meestal in droog gras of laag struikgewas.

Veruit de meeste branden zijn dus te voorkomen als deze risicozones worden beschermd. De gangbare brandvertragende vloeistoffen werken niet meer zodra het water eruit is verdampt.

Daarom ontwikkelden de onderzoekers een vloeistof die stroperiger is, bijna als een kleverige gel. Die houdt het langer vol. Als een grasveld ermee bespoten wordt, vormt hij een dunne film op de grassprieten.

Zo werkt de brandvertragende vloeistof

In geval van brand reageren de bestanddelen met elkaar door de hitte. Het resultaat is een isolerende laag koolstof, die hitte en zuurstof weghoudt bij het gras, waardoor het vuur snel smoort.

De gel is het hele droge seizoen werkzaam en spoelt pas weg als het stevig gaat regenen.

Lees ook:

Milieu

Bier en chips ontlasten het klimaat

3 minuten
Milieu

Slim recyclen: 3D-printers moeten huizen bouwen van papierresten

3 minuten
Milieu

Student vindt biologisch afbreekbaar plastic uit gemaakt van visafval

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg