SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Blusmiddel moet natuur brandwerend maken

KLIMAATSTRIJD: Een nieuwe vloeistof kan in kwetsbare gebieden op de begroeiing worden gespoten en ruim 80 procent van de bosbranden voorkomen.

Australië, Zuid-Amerika en het westen van de VS kampen de laatste tijd met een veel groter aantal bosbranden dan voorheen. Alleen al in Californië zijn de gebieden die in de as gelegd worden vijf keer zo groot als 50 jaar geleden.

Maar nu hebben onderzoekers van de Stanford University in de VS een brandvertragende vloeistof ontwikkeld die moet voorkomen dat er branden uitbreken.

Brandvertragende vloeistof kleeft aan het gras

Bosbranden ontstaan meestal in lage vegetatie als gras. Een nieuwe, brandvertragende vloeistof blijft maandenlang aan het gras kleven en smoort branden in de kiem.

© SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Vloeistof vormt een laagje

De brandvertragende vloeistof (groen) dijt uit en vormt een laagje op de grassprieten (geel).

© SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Laag werkt isolerend

Bij brand verandert de vloeistof in een barrière van koolstof (grijs) die isoleert tegen de hitte en zuurstof (blauw) tegenhoudt. Daardoor dooft het vuur.

In samenwerking met de brandweer namen de wetenschappers gegevens van 305.000 bosbranden door die de laatste 10 jaar in Californië hebben gewoed.

84 procent ervan was ontstaan langs wegen en andere plaatsen waar veel mensen komen, meestal in droog gras of laag struikgewas.

Veruit de meeste branden zijn dus te voorkomen als deze risicozones worden beschermd. De gangbare brandvertragende vloeistoffen werken niet meer zodra het water eruit is verdampt.

Daarom ontwikkelden de onderzoekers een vloeistof die stroperiger is, bijna als een kleverige gel. Die houdt het langer vol. Als een grasveld ermee bespoten wordt, vormt hij een dunne film op de grassprieten.

Zo werkt de brandvertragende vloeistof

© SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Onbespoten gras

Een minuut na aansteken

© SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Bespoten gras

Een minuut na aansteken

In geval van brand reageren de bestanddelen met elkaar door de hitte. Het resultaat is een isolerende laag koolstof, die hitte en zuurstof weghoudt bij het gras, waardoor het vuur snel smoort.

De gel is het hele droge seizoen werkzaam en spoelt pas weg als het stevig gaat regenen.