Aarde is vergeven van plastic

De productie van plastic stijgt jaar na jaar. 4 op de 5 kilo plastic wordt niet afgebroken of gerecycled en blijft daardoor liggen op vuilnisbelten of in de natuur.

© Shutterstock

Vlees wordt verpakt in plastic, het deksel van je koffie to go is van plastic, en in je meubilair zit waarschijnlijk ook flink wat kunststof verwerkt. Plastic is praktisch en goedkoop, maar ook problematisch, omdat het slechts heel langzaam wordt afgebroken.

De massaproductie van plastic begon in de vroege jaren 1950 en sindsdien neemt de productie jaar na jaar toe.

Uit de allereerste studie naar de productie, het verbruik en het lot van plastic blijkt dat er in de loop van de 70-jarige geschiedenis van het plastic zo’n 8,3 miljard ton is gemaakt.

70 jaar oud plastic in de natuur

Slechts 9 procent van de totale productie is opnieuw gebruikt, 12 procent is afgebroken en het overgrote deel, 79 procent (6,5 miljard ton), zwerft nog steeds ergens op aarde rond.

Het komt erop neer dat er voor elke nu levende mens 0,9 ton plastic op vuilnisbelten en in de natuur ligt.

Afgezien van staal en cement is plastic het materiaal waarvan we het meest hebben geproduceerd in de geschiedenis. Staal en cement worden vooral in de bouw gebruikt, maar plastic zit voornamelijk in verpakkingen en wordt vrijwel meteen na de aankoop afval.

Meer inzet vereist

En de aantallen stijgen. In 2050 zal er zich volgens wetenschappers 12 miljard ton plasticafval hebben opgehoopt als er niet meer wordt ingezet op hergebruik of biologisch afbreekbaar plastic.

Hun boodschap is niet dat we helemaal moeten stoppen met plastic. We moeten er echter beter over nadenken, en alleen voor plastic producten kiezen als we geen producten kunnen gebruike die goed worden afgebroken of herbruikbaar zijn.