© Wellcome images

Micro-rara: Insectenoog of wasmiddel?

Vloeistof, trilhaartjes en cellen doemen op in bonte kleuren en fraaie vormen als we de wereld vanuit een heel nieuw perspectief bekijken met een geavanceerde microscoop. In microland kunnen zelfs bekende voorwerpen lastig te herkennen zijn. Lukt het jou?

De bladluis leeft van het sap dat hij uit planten zuigt, en veel soorten zijn regelrecht ongedierte. Geen wonder dat boeren en mensen met een tuin het dier hartgrondig haten.

De ogen van de bladluis steken uit zijn kop en bestaan elk uit duizenden ommatidia – dicht op elkaar gepakte, onbeweeglijke minioogjes die samen het facetoog vormen.

Elk ommatidium vangt informatie op van zijn eigen minieme deeltje van het blikveld, en samen creëren de oogjes een grofkorrelig mozaïekbeeld.

Daarmee kan de bladluis snelle bewegingen waarnemen, zoals een toesnellend lieveheersbeestje – een van de grootste vijanden van de bladluis.

De bladluis kan alleen niet erg scherp zien of voorwerpen op grote afstand van elkaar onderscheiden.

© Shutterstock

Het uitsteeksel linksboven helpt de bladluis waarschijnlijk met het opvangen van gepolariseerd licht, waarmee het insect navigeert.

Over het algemeen oriënteert de bladluis zich op de zon, maar als die schuilgaat achter een wolk moet het insect uitgaan van de manier waarop het licht door verschillende oppervlakken gereflecteerd wordt.

Het gepolariseerde daglicht geeft dus aan waar de zon staat, en met die informatie kan de bladluis zijn koers bepalen.

Elektronenstraal ziet alles

De elektronenmicroscoop gebruikt een straal elektronen met een veel kortere golflengte dan licht, waardoor de resolutie fors hoger is. De straal wordt in bepaalde patronen weerkaatst of gaat dwars door een monster heen.

De lenzen bestaan uit magneten die de elektronenstraal op het motief richten, dat miljoenen keren vergroot kan worden. Er zijn twee varianten van het instrument: de transmissie-elektronenmicroscoop (TEM) en de scannings- of rasterelektronenmicroscoop (SEM).