Kunnen paarden braken?

Hebben paarden een braakreflex, of is de hals te lang en komt de maaginhoud nooit in de mond?

© Shutterstock

Het vermogen om te braken kan uitkomst bieden bij acute voedselvergiftiging, maar paarden maken er geen gebruik van.

Dat komt omdat het in hun spijsverteringskanaal strikt eenrichtingsverkeer is. Als het voedsel erdoor gaat, zorgen krachtige spiersamentrekkingen en een sterke sluitspier ervoor dat het niet terugstroomt in de slokdarm.

De spiertrekkingen zijn zo sterk dat ze het voedsel nooit terug laten gaan, ook niet als de druk in de maag hoog is, bijvoorbeeld door gassen of overeten. De kans dat de maag scheurt is groter dan dat een paard overgeeft.

Maaginhoud blijft binnen tijdens vlucht

Het ontbreken van een braakreflex komt vooral doordat grazende paarden met hun hoofd naar beneden eten. Dankzij het eenrichtingsverkeer in de slokdarm, dat de zwaartekracht tegenwerkt, hoeven ze hun hoofd niet na elke hap omhoog te doen om te slikken.

Het vermogen om voedsel te allen tijde in de maag te houden betekent ook dat paarden snel kunnen ontsnappen aan roofdieren, zonder dat het voedsel naar boven komt. De kans om tijdens het eten belaagd te worden is groot, want paarden grazen een groot deel van de tijd.

Hoewel paarden niet overgeven, kan ernstig letsel aan het maagdarmstelsel er in uitzonderlijke gevallen toe leiden dat voedsel en maagsappen via de mond naar buiten komen.