Kunnen honden veganist zijn? Absoluut, zeggen wetenschappers

Onderzoekers wijzen op de voordelen van plantaardig hondenvoer. Gaat jouw hond het proberen?

Uit onderzoek blijkt dat honden al hun voedingsstoffen uit een veganistisch dieet kunnen halen.

© Shutterstock

Veganistisch eten is helemaal van deze tijd. Steeds vaker laten mensen vlees- en zuivelproducten staan, vaak vanwege dierenwelzijn of het klimaat.

Maar er is ook kritiek op het dieet.

Want bevat een eetpatroon van alleen planten wel alle voedingsstoffen?

Sommige onderzoekers beweren dat mensen die helemaal geen vlees, melk en eieren eten, veel moeite moeten doen om genoeg mineralen en vitaminen binnenkrijgen.

Maar dat geldt blijkbaar niet voor honden.

Uit een onderzoek, gepubliceerd in Journal of Animal Science, blijkt namelijk dat de trouwe viervoeters waarschijnlijk voldoende voedingstoffen uit een veganistisch dieet kunnen halen, als het eetpatroon tenminste goed gebalanceerd is.

De Amerikaanse wetenschappers achter de studie onderzochten twee veganistische hondenvoersoorten, en een variant van kippenvlees.

Drie groepen beagles kregen drie weken lang een van de soorten voer te eten. De onderzoekers namen gedurende het onderzoek bloed af en analyseerden de ontlasting van de honden, zowel op kwaliteit als op bacteriële samenstelling.

© Shutterstock

Wat aten de veganistische honden?

Het veganistische voer in het onderzoek bestond onder meer uit linzen, kikkererwten, zoete aardappels, flespompoen, appels, bosbessen, erwten en wortels.

Volgens de onderzoekers kregen de honden met een veganistisch dieet meer vezels en zogeheten oligosachariden (een type koolhydraat) binnen dan de honden die vlees aten.

De onderzoekers zagen ook dat de veganistische honden een lager cholesterol- en zogeheten triglyceridegehalte (onderdelen van vetten in het bloed) hadden.

Beide resultaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat het plantaardige dieet gunstig kan zijn voor huisdieren met overgewicht.

De onderzoekers observeerden ook ‘gunstige veranderingen’ in de ontlasting van honden. Ook was de stank van de ontlasting van honden die veganistisch aten ‘drastisch verminderd’.

‘Het zal nog steeds ruiken, maar waarschijnlijk minder,’ zegt een van de auteurs van de studie, Kelly Swanson, hoogleraar aan de universiteit van Illinois.

De twee soorten veganistisch voer in het onderzoek zijn geproduceerd door fabrikant Bramble. De onderzoekers benadrukken dat de gevonden gezondheidsvoordelen niet per definitie gelden voor een zelf samengesteld veganistisch dieet.