Koraalrif krijgt hulp van grote couveuse

Een nieuwe techniek moet koraalriffen nieuw leven inblazen door opgekweekte larven te laten paren met stervend koraal.

© GARY CRANITCH/QUEENSLAND MUSEUM

Eénkeerperjaarparendekoralen massaal. Bij vollemaan om middernacht stijgen er miljoenen oranjerode bolletjes van de zeebodem op, als een soort omgekeerde sneeuwbui.

Het zijn klompjes zaad- en eicellen van de koralen, die hermafrodiet zijn. Aan het oppervlak vallen de klompjes uit elkaar en zoeken eitjes en zaadjes van verschillende koloniën elkaar op.

Het paringsfeest neemt echter steeds verder af nu de koraalriffen overal ter wereld lijden onder klimaatverandering, verzuring van de oceanen en visserij. Ruim 60 procent van de koraalriffen is verwoest of wordt bedreigd.

Daarom proberen onderzoekers de voortplanting te stimuleren. Ophet Great Barrier Reef bij Heron Island in Australië heeft marien bioloog Peter Harrison van de Southern Cross University voor het eerst nieuwe generaties koraal op weg geholpen met een methode die de mondiale koraalriffen kan redden.

In het laboratorium kweekte hij miljoenen koraallarven op. In plaats van ze in het lab verder te laten groeien, plaatste Harrison de larven direct op het rif in een enorme ‘couveuse’: een net van 100 vierkante meter dat de larven op hun plek houdt tot ze zich vastzetten op het dode koraal.

Het plan is om op den duur een nog groter net uit te zetten, want de riffen strekken zich uit over meer dan 344.000 vierkante kilometer.

Zeebiologen produceren koraallarven

Met ei- en zaadcellen van kuit schietende koralen kunnen onderzoekers in het laboratorium larven kweken. Als die op een stervend rif worden gezet, ontstaat er nieuw koraal.

Onderzoekers verzamelen 30 koloniën van paringsrijpe koralen van 15-20 cm en doen die in verschillende aquaria. Koralen zijn klaar om te paaien als de eitjes roze en oranje zijn.

De koralen schieten ’s nachts kuit, waarna de onderzoekers eitjes en zaadjes uit het water scheppen. In een andere bak worden de larven uitgebroed.

De larven gaan naar het stervende koraalrif. Netten houden ze op hun plek en beschermen ze vijf dagen lang, tot ze zich goed vast hebben gezet.

Acht maanden later hebben de koralen zich vermenigvuldigd. Op het voorheen verwoeste rif groeien nu microscopische nieuwe koralen.